BIH

Obilježavanje 22. godišnjice "1. slavne - 111. viteške brigade" Sarajevo

58 pripadnika brigade položilo život za odbranu domovine

Fena

3.12.2014

Udruženje "1. slavna - 111. viteška brigada" Sarajevo organiziralo je danas niz aktivnosti povodom obilježavanja 22. godišnjice ove brigade.

„I ove godine Udruženje "1. slavna - 111. viteška brigada" obilježit će veličanstvene pobjede pripadnika 1. mehanizovane brigade, koji su u sadjejstvu s pripadnicima vogošćanskih odreda i 2. motorizovane brigade od 5. do 16. decembra 1992. oslobodili sjeverozapadne padine Orlića, selo Živkoviće, čuvenu kotu 850, kotu 830, selo Jezera, Vis i Golo brdo“, kazao je predsjednik Udruženja "1. slavna - 111. viteška brigada" Sarajevo Nusret Aganović.

U toj borbi 58 pripadnika brigade dalo je svoje živote, dok je veći broj teže ili lakše ranjen.

Udruženje "1.slavna-111.viteška brigada" danas polaganjem cvijeća na šehidskim mezarjima počinje obilježavanje ovog važnog datuma.

„Položili smo cvijeće na Kovačima. Cvijeće ćemo položiti i na grobljima Stadion, sveti Marko i sveti Josip, na Kobiljoj Glavi, te u Vogošći na centralnom spomen-obilježju, a danas će biti održan i sat historije za osnovce i srednjoškolce škola s područja općine Vogošća“,  kazao je Aganović.

Sutra je planiran obilazak mezarja i spomen-obilježja Pofalići, Velešići, Šehidskog mezarja Kovači - centralnog spomen-obilježja i mezarja prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, harema Ali-pašine džamije, šehidskog mezarja Buča Potok i Vlakovo - Aleja veterana, dodao je Aganović.

U petak, 5. decembra, u 13.30 sati bit će održan sat historije za osnovce i srednjoškolce škola s područja općine Novo Sarajevo u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, a isti dan u 18.00 sati bit će održana i akademija.

Aganović je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, porodice šehida i poginulih boraca, udruženja koja baštine tradiciju proteklog rata 1992.-1995. da se pridruže svečanosti.

„Ne smijemo zaboraviti šta smo doživjeli u opkoljenom Sarajevu od 1992.-1995. i šta je '1. slavna' u sadjejstvu s drugim jedinicama uradila“, kazao je Aganović.

Za svoje veličanstvene pobjede i uspjehe "1. slavna - 111. viteška brigada" za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazive "slavna i viteška".

Na ratnom putu 624 pripadnika brigade dali su svoje živote za odbranu domovine, više od 2.000 pripadnika teže je ili lakše ranjeno, 71 pripadnik su dobili značke "Zlatni ljiljan", dok su tri pripadnika odlikovani, a to su heroj Enver Šehović, heroina Fadila Odžaković Žuta, koja ja odlikovana ordenom Zlatnog grba s mačevima, te Ibrahim Dervišević, komandant "1. slavna - 111. viteška brigada" Ordenom "Zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.