BIH

U Sarajevu promovisan egipatski turizam

Prijemu je prisustvovalo mnoštvo zvanica iz bh. političkog života

Autor:A. Vr.

3.12.2014

Jučer je Ambasada Arapske republike Egipat je upriličila prijem i večeru povodom promocije egipatskog turizma u hotelu Evropa u Sarajevu. Prijemu je prisustvovalo mnoštvo zvanica iz bh. političkog života, predstavnici vlasti BiH, ambasadori akreditovani u BiH i pripadnici međunarodnih institucija, kao i mnoštvo ministara među kojima i Branka Đurić, Federalna ministrica okoliša i turizma kao i Visoki predstavnik Valentin Inzko. Noć promocije egipatskog turizma je organizovana kako bi se lansirala kampanja promocije egipatskog turizma u BiH za 2015. godinu u organizaciji egipatske ambasade u Sarajevu.

Tokom prijema prisutnim zvanicama se obratio ambasador Arapske republike Egipat u BiH, Yasser El Atawi koji je tokom svog govora naglasio kako ova kampanja prvenstveno ima za cilj da dodatno unaprijedi odlične bilateralne odnose dvije države. Ambasador El Atawi je istakao kako se u okviru same kampanje realizuju mnoge promotivne aktivnosti, prije svega radna putovanja predstavnika medija i turističkih agencija iz BiH u Egipat kako bi sami imali priliku da posvjedoče o odličnom nivou sigurnosti i stabilnosti turističkih destinacija.

Napori koje je egipatska vlada već uložila u turistički sektor su donijeli rezultate pa je tako procenat noćenja u hotelima u mjestima poput Hurghade, Sharm el Sheika, Aswana, Luxora i Kaira premašio 90 posto što je više od najvećeg postotka zabilježenog 2010. godine, istakao je tokom svog govora ambasador El Atawi. Također je naglasio da se i u ostalim područjima Egipta turizam vraća na stanje iz perioda 2005-2010, te da se očekuje da će stanje u budućnosti biti i bolje od zabilježenog.

Na kraju svog obraćanja, ambasador El Atawi je svim prisutnima poželio sve najbolje u Novoj godini i pozvao ih da svoj sljedeći odmor provedu u divnom, toplom i sunčanom Egiptu. 

Također, okupljeni gosti su imali priliku i da prisustvuju prezentaciji koju je upriličio gospodin Ahmed Ali, savjetnik za turizam iz ureda u Istanbulu. Tokom svoje prezentacije, gospodin Ali je govorio o glavnim turističkim destinacijama u Egiptu te istakao vrijednost svoje posjete Sarajevu i BiH tokom koje se sastao sa mnoštvom predstavnika turističkih agencija kao i predstavnika vlasti BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.