BIH

SBB USK-a: Što prije formirati izvršnu vlast u kantonu

"Postojeća i danas zapošljava na teret budžeta"

Fena

3.12.2014

Savez za bolju budućnost (SBB) Unsko-sanskog kantona (USK) zahtijeva brzo formiranje vlasti u tom kantonu, zbog, kako ističe, izuzetno teške finansijske situacije u budžetu i činjenice da već dva mjeseca kasne plaće budžetskim korisnicima.

- Tražimo od koalicionih partnera Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) da što prije formiraju izvršnu vlast i preuzmu političku odgovornost - rekao je danas predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Skupštini USK-a, Nijaz Kadirić na pres-konferenciji u Bihaću.

U SBB-u kažu da kao konstruktivna opozicija neće blokirati formiranje vlasti te da će podržati sve ono što je u interesu građana i stabilizacije budžeta USK-a.

S tim u vezi, ova stranka je usvojila smjernice svog djelovanja u radu Skupštine, koje se odnose na smanjenje javne potrošnje i razvoj investicija.

SBB će, kako je rečeno, insistirati na smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru za 20 posto, ukidanju menadžerskih ugovora u javnim poduzećima koja imaju monopol na tržištu, smjeni svih direktora javnih poduzeća koja posluju u gubitku, zabrani upotrebe službenih vozila nakon radnog vremena, kako u ministarstvima, tako i drugim javnim institucijama, kao i poduzimanju drugih mjera štednje.

Ova stranka će posebnu pažnju posvetiti stvaranju povoljnijih uvjeta za investiranje, osiguranju dječijeg doplatka, te omogućavanju finansijske podrške "zdravim" firmama da bi održale ili povećale broj zaposlenih.

U SBB-u tvrde da je nedopustivo da se čeka formiranje vlasti, jer postojeća i danas zapošljava na teret budžeta.

Konotacije vezane za učešće u parlamentarnoj većini Kadirić je ketegorički odbacio, kazavši da SDA i DF imaju svoje partnere, a stvar je njihovih dogovara kada će formirati parlamentarnu većinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.