BIH

Svjedok Kršić tvrdi: Nikada nije naređeno etničko čišćenje

Na suđenju Mladiću u Haškom tribunalu

Autor:Srna

3.12.2014

Nekadašnji oficir kotorvaroške lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Vojislav Kršić rekao je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da nikada nije naređeno etničko čišćenje na teritoriji koja je bila pod nadležnosti njegove brigade.

U pisanoj izjavi svjedoka odbrane, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Branko Lukić, Kršić je naveo da njegova brigada nije ispalila nijednu granatu na civilne ciljeve.

Opisujući ubistvo jednog broja muslimana u selu Grabovica u novembru 1992. godine, svjedok je naveo da u taj zločin, koji je naveden u optužnici protiv generala Mladića, nije bilo umiješano vojno osoblje.

Prije iznošenja Kršićevog iskaza, tužioci su okončali unakrsno ispitivanje ratnog komandanta Teritorijalne odbrane u Banjaluci i člana regionalnog kriznog štaba Milorada Sajića.

Sajić je istakao da etničko čišćenje nije bilo strateški cilj Srba i dodao da ne zna da je, dok je bio u Banjoj Luci, bilo prisilnog iseljavanja muslimana i Hrvata.

Svjedok je potvrdio da je od drugih Srba čuo za zapaljive izjave zvaničnika Srpske autonomne regije (SAO) Krajina Radoslava Brđanina protiv drugih nacija.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra, kada će biti nastavljeno iznošenje izjave svjedoka odbrane Vojislava Kršića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.