BIH

Hrabrost, požrtvovanje i solidarnost obilježili decembar 2010.

Četiri godine od katastrofalnih poplava u Goraždu

Al.B.

3.12.2014

Okupljanjem sudionika u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice u Goraždu je obilježena godišnjica od katastrofalnih poplava koje su ovaj i ostale gradove Gornjeg Podrinja pogodile 02. decembra 2010. godine. Uz podsjećanje na događaje u kojima su jedinice Civilne zaštite, ali i brojni pojedinci pokazali veliku hrabrost i požrtvovanost u spašavanju ljudi i njihove imovine, odata je zahvalnost svima koji su doprinijeli da se najveća poplava u historiji ovog grada lakše prebrodi.

- Najvažnije je da nismo imali ljudske žrtve, da smo dali maksimum od sebe i u onako teškoj situaciji ponašali se vrlo profesionalno. Hvala svim građanima koji su dali ogroman doprinos i otvorili svoja vrata za one koji su morali da napuste svoje domove – kazao je načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović.

Tokom poplava pričinjene su štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno a šteta je procjenjena na više od 15 milona KM.

- Prikupili smo negdje oko milion i šesto hiljada KM i nekima su se napravile nove kuće, nekima se kupio stan. Urađen je stručni elaborat, koji je potpisalo 17 stručnjaka, te smo na bazi toga aplicirali projekat prema Svjetskoj banci i tako dobili više od 12 miliona KM pomoći za uređenje korita rijeke Drine, kao i za projekte navodnjavanja koji je u toku – istaknuo je Ramović.

Tokom susreta dogovorena je kupovina dva čamca za Jedinicu za podršku MUP-a BPK, a pored pripadnika jedinica CZ i građana, istaknut je značaj i angažman policajaca, Oružanih snaga BiH, kajakaša, Crvenog križa, mjesnih zajednica i medija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.