BIH

Prijem u BPK za predstavnike Udruženja

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Al.B.

3.12.2014

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom premijer BPK Goražde Emir Frašto i resorna ministrica Nela Čarapić organizirali su prijem za predstavnike udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Oni su naglasili da se, pored uklanjanja arhitektonskih barijera, moraju ukloniti i barijere koje postoje u glavama ljudi kada su u pitanju osobe čiji se dan obilježava.

Predsjednica Udruženja osoba oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije Mirsada Ćulov smatra da nije učinjeno dovoljno na rješavanju njihovih problema.

- Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom njihovi problemi su višestruki. Međutim, mi imamo koaliciju u koju su uključena četiri udruženja i već više od godinu dana radimo na izradi akcionog plana u kojem smo precizirali neke osnovne probleme. To su u prvom planu arhitektonske barijere, nedovoljna finansijska podrška radu udruženja koja okupljaju ove osobe, zatim problemi u obrazovanju, zdravstvu, a i one individualne prirode – kazala je Ćulov.

Tokom prijema prezentirane su i aktivnosti koje poduzimaju Vlada i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, a koje su limitirane stanjem u budžetu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.