BIH

REPORTAŽA "Hurem" za Bakira?

Starosjedioci gledaju kako niču vile u kompleksu Poljine Hills

E. Trako

4.12.2014

Počelo se „skromno“ nakon rata. Jedna vila pa druga. Poljine su postepeno ulazile „u modu“ kod bošnjačkih političara, biznismena, ponekog reditelja. Vile su nekoliko godina kasnije počele nicati kao gljive. Potom je na scenu stupio kontroverzni saudijski investitor Sulejman el-Šidi, čije su firme predmet istrage tužilaštava.

Cesta i rasvjeta

Prvo je napravio superluksuznu vilu u komšiluku prijatelja i navodno poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA. Prošlog petka El-Šidi je najavio da Poljine diže na „viši nivo“.  

Prijeratnu ledinu, naime, El-Šidi namjerava pretvoriti u Poljine Hills ili sarajevsko Dedinje. Postavio je Saudijac kamen temeljac za gradnju 212 luksuznih vila za bogataše, koji će na Poljinama bježati od surove bh. realnosti. A bh. realnost satkana je od više od pola miliona nezaposlenih, stotina hiljada penzionera koji jedva sastavljaju kraj s krajem, od hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive ispod donje granice siromaštva.

kamen-temeljac

Kamen temeljac za Poljine Hills položen prošlog vikenda

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je jučer Poljine. Ako je suditi prema broju građevinskih mašina i intenzitetu kojim rade, Poljine Hills vrlo brzo će postati stvarnost.

El-Šidijeva vila na Poljinama posljednja je u nizu. Da bi se došlo do nje, valja proći vile Bakira Izetbegovića, Nedžada Brankovića, Zlatka Lagumdžije... Iza El-Šidijeve vile nalazila se deponija smeća, ispod koje se prostire ogromno zemljišno prostranstvo, sve do Hotonja. Sva ta zemlja prije rata je bila u vlasništvu familija Močević i Šućur.

 

Razgovarali smo jučer s Blagojem Močevićem, starosjediocem ovog naselja. Deda Blagoje kaže da oni godinama prodaju komadić po komadić zemlje.

- Poslije rata prodavali smo 10 do 15 hiljada KM po dunumu. Sad je to mnogo skuplje. Na toj zemlji bilo je aktivno i klizište, ne znamo kako će to urediti, ali eto im neka grade, ja ću svakako umrijeti. Da dođu marsovci, ja bih im prodao, meni više ne treba - kaže Močević.

mocevic

Močević: Aktivno klizište
 
Teške mašine od petka su na terenu i prokopavaju puteve, kanale za luksuzne vile koje će biti podijeljene u tri kategorije. Prve, s najmanjom kvadraturom, dobile su ime "Rita" i imat će 130 kvadratnih metara, na parceli od 400 kvadrata. Stručnjaci za prodaju nekretnina procjenjuju da će ove vile koštati pola miliona maraka.

Malo veće bit će vile "Grace", 160 metara kvadratnih na 400 kvadrata zemljišta. Najluksuznije bit će vile "Hurem" sa 200 kvadrata na 800 kvadratnih metara zemljišta.

- Nećemo imati mnogo koristi od toga što prave. Tu će se goleme pare obrnuti. Nama jedino da urade neku pristupačniju cestu, uvedu rasvjetu, riješe kanalizacije. Ali, počekat ćemo mi još na to. U međuvremenu će i ovo malo puta uništiti - kažu mještani Poljina.

Ulica behara

S obzirom na to da su im dva dana prije polaganja kamena temeljca podijeljeni materijali budućeg izgleda elitnog naselja, mještani su već počeli zbijati sarkastične šale.

- Valjda će za Bakira biti rezervirana "Hurem", samo mora biti u ulici Behara - šale se buduće komšije bogatih pridošlica.

Zemljište iz optužnice

El-Šidi je proteklih nekoliko godina kupio više od 200 dunuma zemlje, na kojima će graditi luksuzna arhitektonska zdanja koja će potom prodavati bh. eliti. Dio te zemlje je u nedavno podignutoj optužnici Tužilaštva KS, s obzirom na to da je zakulisnim radnjama jedna El-Šidijeva firma prodala zemlju drugoj firmi, također u vlasništvu ovog Saudijca, pri čemu je nekadašnja državna „Magros Veletrgovina“ oštećena za dva miliona maraka.

500.000 KM koštat će vila "Rita", površine 130 kvadratnih metara

200 dunuma zemljišta kupio El-Šidi na Poljinama

212 luksuznih vila će biti izgrađeno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.