BIH

U MZ Ljubijankići u toku su završni radovi na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže

Izgradnja kanalizacionog sistema

S. J.

5.12.2014

 Prvi decentralizirani kanalizacioni sistem sa biljnim prečistačima na području općine Cazin, izgrađen je u njenoj najsjevernijoj Mjesnoj zajednici –Ljubijankićima.

Radi se o savremenom decentraliziranom kanalizacionom sistemu, koji predstavlja istinsku novinu u sektoru upravljanja otpadnim vodama.

kolektor-i-precistac

Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže

Cijeli proces se odvija uz pomoć biljnih prečistača, jeftiniji je i efikasnije od konvencionalnih metoda, uz neuporedivu prednost, kada je riječ o zaštiti okoliša.

Nakon izgradnje decentraliziranog kanalizacionog sistema u Ljubijankićima, prije nepunu godinu dana počeli su i radovi na uspostavljanju sekundarne mreže.

Trenutno je u toku završna faza ovog projekta za naselja Fejzagići, Ibričići i dio centra MZ Ljubijankići.

Sredstva za njegovu realizaciju u iznosu od 250.000 KM, obezbijedili su Općina Cazin i UNDP.

Glavni cilj projekta je zaštita izvorišta Ljubijankići i njegovog vodovodnog sistema, sa kojeg se vodom snabdijeva preko 10.000 stanovnika općine Cazin.        

    ibrahim-tatarevic

Ibrahim Tatarević –direktor JP „Vodovod“                       

- Vodimo brigu o našim izvorištima vode, a izgradnjom kanalizacionog sistema u MZ Ljubijankići, na duži vremenski period ćemo od otpadnih voda zaštititi naše kapacitete za vodosnabdijevanje. Ulagali smo puno u sve ovo i sada spajamo domaćinstva na taj sistem, koji je već dobio upotrebnu dozvolu i koji je u funkciji. Korist je višestruka –s jedne strane ćemo zaštititi izvorište vode, a s druge će mještani ujedno dobiti moderan kanalizacioni sistem, rekao je Ibrahim Tatarević, direktor JP „Vodovod“ Cazin.              

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.