BIH

Zbog zločina u Štrpcima i Višegradu uhapšeno 14 osoba

Veliki uspjeh regionalne saradnje tužilaštava BiH i Srbije

(M. M.)

5.12.2014

Po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, jutros je na području dvije države istovremeno provedena policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i četiri u Republici Srbiji, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

Uhapšene osobe osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Dva tužilaštva u ovom predmetu su formirala zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvjetljen 19 godina.

Detaljnom i temeljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih dužnosnika VRS iz tog perioda, kao i izravnih izvršilaca koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

- Ova istraga primjer je dobre i efikasne suradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o suradnji, jer se radi o ratnom zločinu, gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci, nalaze na području dviju država, saopštili su iz Tužilaštva. 

Glavni tužioci Salihović i Vukčević, istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspio rasvjetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saopšteno je da su slobode lišeni L.D. (1951), B.I. (1972), O.P. (1971), O.K. (1963), P.I. (1960), R.R. (1969), M.N. (1962), V.R. (1950), D.L. (1960) i N.P. (1963), dok je srbijanski MUP objavio da je uhapsio  G. L. (58), J. L. (61), Lj. V. (52), D. V. (54) i D. Đ. (39). 

Osumnjičeni će tokom dana, biti predati postupajućim tužiocima, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstva BiH i Srbije, nastavljaju zajedničku suradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informirani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.