BIH

Dodik: Sa Bakirovom politikom BiH neće uspjeti!

Završen sastanak bh. političkih lidera sa Mogherini i Hahnom

A. Du.- En.Z.

5.12.2014

13:46 Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je novinarima da bi do kraja godine domaće političke snage trebale da pripreme dokument kojim će se deklarirati da ispune ono što traži EU od BiH, dodavši kako bi bilo dobro da takav zajednički dokument bude usvojen i na Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Onda bi bilo razloga za više optimizma. Možda će doći do određenih problema kada se počnemo baviti suštinskim pitanjima, pitanjima presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i slično. Ja sam optimista jer je došlo vrijeme da se bavimo realnim životom, da ne biramo jedni drugima predstavnike, a obavezali smo se i da ćemo ubrzo formirati vlast - kazao je Čović.

I on i drugi lideri potvrdili su da će izvještaj o današnjem sastanku, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Frederica Mogherini i komesar za susjedstvo i proširenje Jonannes Hahn prezentirati Evropskom vijeću 15. decembra, otkad otpočinje rok za donošenje zajedničke deklaracije o političkoj volji bh. lidera da učine ono što se traži od njih, kako bi BiH došla u poziciju da aplicira za status zemlje-kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da se politički akeri u BiH nalaze na početku jednog procesa, te da domaći lideri treba da pokažu malo više političke volje za napredak, a EU da malo više otvori vrata za BiH.

- Novina u ovom procesu je da ne postoji nikakav ponuđeni papir. Prvi put mi smo ti koji treba da pišemo taj dokument. Predsjedništvo BiH je uzelo na sebe da u roku od dvije do tri sedmice pripremi taj dokument. Ja dijelim optimizam da je to moguće, možda ne idealan, ali ipak optimizam - kazao je Ivanić.

- Nije prvi put da izvana postoji volja, a iznutra nevolja - počeo je svoju izjavu predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

On je istakao da predstavnici EU imaju ambiciju da pokrenu BiH sa mrtve tačke, istakavši da su on i njegova partija spremni na, kako je rekao, promjenu redoslijeda prioriteta, od političkih na socijalno-ekonomska pitanja.

- Komesar Hahn je čak izrazio spremnost da izvrši rebalans budžeta za proširenje kada je u pitanju BiH, kao i rebalans politike kako bi efikasnije koristila pretpristupne fondove EU. Mislim da neće biti vremena više od februrara da se politička volja u BiH manifestira u jednom dokumentu. Smatram da EU neće prihvatiti da finansira projekte u BiH ako nema političke volje - rekao je Čavić.

Upitan da komentira sukob na relaciji Dodik-Izetbegović, Čavić je rekao da nije fudbalski sudija da prati ko kome od njih dvojice "zabije go".

- Ono što je jasno je da nije moguća unitarna BiH, nije moguća secesija, nije moguća prekompozicija u smislu stvaranja dva, tri ili više entiteta i to je realnost koju je Evropska komisija prihvatila, tj. stavljanje ekonomsko-socijalnih pitanja u prvi plan, a teških političkih pitanja u drugi plan - naglasio je Čavić.

Dokument koji je predstavnicima EU dostavila vladajuća koalicija u Republici Srpskoj (RS), SNSD, SP i DNS je, kako je ocijenio Čavić, na tragu principa koje je usvojila Narodna skupština RS, kojim se podržava rješavanje presude "Sejdić-Finci".

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž istakao je da je danas otvorena nova stranica u odnosima EU i BiH.

On je novinarima nakon sastanka izjavio da treba precizirati hodogram, za koji je siguran da će biti urađen do kraja mjeseca.

- Ovo je jedan od važnijih dana, poslije kojeg nikakve unutrašnje političke utakmice neće biti moguće bez jasne odgovornosti. Kada 15. decembra Evropsko vijeće odobri izvještaj sa današnjeg sastanka i ovu inicijativu, mi trebamo pripremiti zajedničku deklaraciju. Hajdemo nešto pozitivno poslati, a ne da otpočinjemo sa svađama - dodao je Raguž.

13:37 Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je danas u Sarajevu da su predstavnici Evropske komisije došli s dobrom namjerom da pokušaju da otkoče procese u BiH, te da se pokuša iskoristiti situacija koja je nastala poslije izbora u BiH.

- Svaki izbori su nova šansa da na neki način pokušamo da prevaziđemo odnose koje smo imali u proteklih osam godina, a koji građanima BiH nisu donijeli ništa dobro, te da pokušamo da napravimo nešto što bi otvorilo ekonomske perspektive - kazao je Bosić, nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Bosić smatra da s tog stanovišta na današnjem sastanku nije bilo nikoga "ko bi imao neki drugi ton" i ističe da nije bilo nikakvih uslovljavanja niti rokova, osim snimanja stanja "da li postoji dobra volja u BiH da se dalje krene ovim putem."

- Ovo je šansa koju ne bi trebalo propustiti - šansa da pokušamo na novi način definirati odnose koji bi stvorili drugačiju političku atmosferu, kao i da se okrenemo budućnosti, a ne da živimo stalno u prošlosti - zaključio je Bosić.

12:48 Završen je sastanak bh. političkih lidera sa potpredsjednicom Evropske komisije i šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini i komesarom za susjedstvo i proširenje Johannesom Hahnom.

Nakon sasatanka, medijima su se obratili pojedini lideri, a među njima je bio i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

On je jasno kazao kako smatra da će Bakir Izetbegović kočiti političke procese nametanjem svojih rješenja koja neće biti prihvatljiva za druge.

- Nije pristojno od njega da napusti sastanak bez obzira koji je razlog imao. Ako smo mi došli iz Banja Luke u Sarajevo, nije fino od njega da napušta sastanak na kojem se pričalo o sudbini zemlje, uz svo uvažavanje njegovih vjerskih prava. Sa politikom Bakira BiH neće uspjeti - poručio je Dodik.

Istaknuo je da cinična rješenja koja nudi Izetbegović, koja se odnose na vojnu imovinu, pitanje prebivališta i neka druga pitanja, neće proći.

- NIsam rođen da ispunjavam Izetbegovićeve želje - dodao je Dodik.

12:07 Bakir Izetbegović prvi je napustio sastanak, ali medijima nije želio objasniti iz kojeg razloga.

Kako je rekao, svi lideri izrazili su spremnost na liniji EU agende, da se BiH izvuče iz zastoja na svom evropskom putu.

- Svi kažu isto - da prihvataju principe, a pojedini lideri su se pomalo 'posipali pepelom' u smislu da se nekad prije i potpisivalo, ali se nije realizovalo. Mislim da sad nakon izbora imamo momentum i da će stvari ići dobrim putem. To su govorili Dodik i Lagumdžija. Dodik je iznio jednu originalnu i zanimljivu tezu koja je zabavila lidere, a to do sada nismo čuli - da je SDA ta koja je bila kočničar - rekao je Izetbegović novinarima.

11:46 Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je prije sastanka novinarima da "mi kreiramo jedan dokument koji će biti na fonu dogovora DF-a, HDZ-a i SDA".

- Mislim da je to 99 posto onoga što očekuje EU - rekao je kratko Izetbegović.

Lideri političkih stranaka trenutno su na sastanku sa predstavnicima EU.

11:06 Potpredsjednica Evropske komisije i šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i komesar za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn započeli su jutros svoju radnu posjetu Bosni i Hercegovini, a visoki evropski zvaničnici u pratnji svoje delegacije upravo su stigli u zgradu Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Također, na ovaj sastanak pristižu i lideri političkih stranaka. U zgradu su ušli lider SNSD-a Milorad Dodik, lider SP-a Petar Đokić, Marko Pavić DNS-a, DF-a Željko Komšić, HDZ-a BiH Dragan Čović.

Lider HDZ-a 1990 Martin Raguž dao je kratku izjavu za medije uoči sastanka.

- Očekujem zaista puno od ovog stastanka. Pozdravljam ga jer dolazi u vrlo važnom trenutku za Evropu. Poruka je jasna, prozor je otvoren, dobili smo svježeg zraka. Nemamo više vremena da propuštamo prilike i kažnjavamo građane. Do nas je da pokrenemo zemlju ka Evropi, sami ne možemo, a pruža nam se prilika da otvorimo pregovore, da otvorimo fondove, da budemo dio sigurnosti. Ovo je prelomna tačka u odnosima EU i BiH. Evropa nam pruža ruku i to je sad već evropska inicijativa. Imamo konsenzus da se javno obavežemo šta nam je raditi na evropskom putu, da se zna šta ko treba da radi, šta da radi Vijeće ministara, šta Predsjedništvo, a šta Parlament - kazao je Raguž.

Vezana vijest Mogherini i Hahn počeli posjetu BiH
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.