BIH

Posavskom kantonu 3,2 miliona kuna iz državnog budžeta

Vlada RH odobrila pomoć poplavljenim općina u BiH

N.Tr.

5.12.2014

Po milion kuna (oko 240.000 KM) dobit će tri  općine u Posavskom kantonu koje su u majskim poplavama pretrpjele ogromne štete, Odluka je to sa 197.sjednice Vlade RH održane jučer u Zagrebu.

Spomenuta sredstva bit će doznačena općinama Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac dok će dodatnih 215.000 kuna biti upućeno Osnovnoj školi „Antuna Gustava Matoša“ u selu Vidovice u istočnom dijelu oraške općine koja je u poplavama skoro u cijelosti uništena.

Osim te tri posavske općine Vlada susjedne države za pomoć poplavljenima područjima u BiH odobrila je još skoro dva miliona kuna i to milion za općinu Žepče, i 785.000 kuna za općinu Maglaj. Ukupno, odobrena je donacija od pet miliona kuna za spomenuta područja.

Sredstva su odobrena iz državnog budžeta RH za 2014. godinu, a osim tih pet miliona kuna za hrvatski narod u BiH, odobreno je još 15 miliona kuna, kazali su u Državnom uredu za Hrvate izvan RH.

Vlada RH u ovoj godini financirat će 29 programa i projekata s područja nauke i obrazovanja, zdravstva, kulture i dr., čime pomaže ostanak Hrvata u BiH i očuvanje njihovog nacionalnog identiteta u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.