BIH

Livno: Otvoren obnovljeni operacioni blok

Svečanost u Kantonalnoj bolnic

Ale Kamber

6.12.2014

Danas je u Livnu svečano otvaren renovirani operacioni blok kirurškog odjeljenja Kanonalne bolnice. Radi se o prvoj fazi projekta u koji je uloženo oko 150.000 KM iz kantonalnog budžeta, a ostatak radova će se odvijati po fazama kako budu pristizala sredstva.

Svečanosti su uz uposlenike i direktora bolnice dr. Ivana Cikojevića prisustvovali predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, predstavnici drugih općina, predstavnici vjerskih zajednica, direktor KB Mostar Anto Kvesić i hrvatski konzul u Mostaru Velimir Pleša.

- Preuizmanjem dužnosti  direktora obećao sam da će mi kirurški odjel biti prioritet i zadovoljan sam da ga danas imamo renoviranog i modreno opremljenog. Neuporedivo će sada biti lakše  kirurzima, sestrama i drugim uposlenicima ovog odjela ali i bolje pacijentima, izjavio je direktror Cikojević, ne propuštajući zahvaliti se i Republici Hrvatskoj koja im daje finansijsku podršku u renoviranju čitave bolnice, ali i kulturnih i obrazovnih ustanova.

I predsjednik Vlade LK Branko Ivković (HDZBiH) je obećao da će Vlada i dalje pomagati livanjsku bolnicu dok se radovi ne privedu kraju, a kako saznajemo, najviše sredstava u narednoj fazi će biti uloženo u sanaciju temalja jer je zgrada bolnice nadograđivana bez konsultacije stučnjaka, pa je, po ocjeni istih, čak čitava bolnica rizična za pacijente i zaposlenike.

Prema riječima direktora bolnice dr. Ivana Cikojevića, u sanaciju temelja se planira investirati 6-7 miliona KM. On je potvrdio da je prije nekoliko dana uloženo i 105.000 KM sredstava bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja na instaliranje uređaja za rezervnu osmozu na odjeljenu dijalize, te da su u aprilu otvoreni i obnovljeni rodilište i ginekologija, te odjeljenje psihijatrije u šta je uloženo 500.000 KM od čega su 90% sredstva Vlade R Hrvatske, a ostatak je prikupljen humanitarnim akcijama.

Vlada Hrvatske je na posljednjoj sjednici i za ovu godinu izdvojila 215.000 KM Kantonalnoj bolnici Livno za sanaciju krova, stolariju i vanjsku fasadu, te 100.000 KM Domu zdravlja Tomislavgrad za nabavku sanitetskog vozila. Uz to, općina Tomislavgrad je od Hrvatske dobila i dodatnih 150.000 KM za završetak sanacije zgrade KIC- i opremanje Radija Tomislavgrad.

Godišnje preko 1.500 operacija

Šef kirurškog odjeljenja dr.Branko Perić je izjavio da godišnje u ovoj bolnici urade preko 1.500 operacija premda trenutno imaju svega 3 kirurga i 2 anesteziologa. To  uspijevaju, kako je izjavio dobrim ekipiranjem. Ni on ni direktor Cikojević ne strahuju za kadar jer nekoliko ljudi na specijalizaciji koji će im nakon iste doći, od kojih neki ubrzo.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.