BIH

U TK nije obustavljeno izdavanje lijekova na recepte!

Zavod zdravstvenog osiguranja

M. Ahmedić

8.12.2014

Zavod zdravstvenog osuguranja Tuzlanskog kantona danas je upriličio sastanak za medije na temu "Praćenje popisivanja lijekova na recept sa Pozitivne liste lijekova".

Povod ove teme jeste pisanje pojedinih printanih medija i portala koji su, kako kažu, pogrešno prenijeli informaciju i izazvali pometnju i strah kod građanaa da će doći do obustave propisivanja lijekova sa Pozitivne liste lijekova.

- Ne treba se stvarati panika među građanima, sve što je u mogućnosti i nadležnosti Zavoda bit će poduzeto da osigurana lica imaju terapiju do kraja godine, a i u idućem periodu. Domovi zdravlja su u toku prošle sedmice dobili potrebne količine recepata za sedmičnu potrošnju. U toku dana će dobiti još recepata za sedmičnu potrošnju. Nažalost, moramo pratiti na takav način i ne možemo u ovom trenutku bilo šta više garantovati, ali nema potrebe za bilo kakvim uskraćivanjem prava. Ni jednom ljekaru nije oduzeta šifra, svi domovi zdravlja su dobili recepte, a ni jednoj apoteci nije zabranjeno da izdaje lijekove, ukoliko ima recept. Prema tome nema potreba da se stvara panika među građanima - istaknula je Almira Hurić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a.

Dalje je navela da zaključak Upravnog odbora zavoda donešenog 1. decembra ove godine je zadužio Stručnu službu Zavoda da svakodnevno prati potrošnju lijekova sa Pozitivne liste lijekova, te po potrebi, kako kaže, ukoliko potrošnja dostigne nivo planiranih rashoda za ove namjene poduzele bi se mjere.

- Te mjere su da se privremeno stavi van snage ovlaštenja data ljekarima za propisivanje lijekova na recept, kao i obustaviti distribuciju recepata ugovornim zdravstvenim ustanovama. Ali, napominjemo, Zavod nije poduzeo nikakve navedene mjere, kako su pojedini mediji prenijeli i izazvali strah i paniku među građanima. Stručna služba još nije ocijenila da postoje razlozi za poduzimanje navedenih mjera. Nadamo se da će Skupština TK-a dati saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2014. godinu, kako bi se ostvarivanje prava na lijekove sa Pozitivne liste lijekova odvijao nesmetano - naglasila je Hurić.

Na kraju je kazala da ono što bi trebalo stvarati paniku jeste opća situacija neuplaćivanja doprinosa od strane ogromne većine privrdnih društava.

- Rudnici Kreka samo za 2014. godinu duguju prema zdravstvenom osiguranju 4.200.000 KM, a do kraja godine će dugovati 5.000.000 KM. Dug po jednom rudaru je oko 15.000 KM i više. Rudarima u ovom rudniku knjižice su ovjerene do 15. decembra tekuće godine, a dalje ovjere vjerovatno neće biti moguće. Sa 31. decembrom 2012. godine potraživanja od strane Budžeta kantona su oko 5.500.000 KM, a i dalje ostaje problem za 2013. i 2014. godinu, jer na dan 30. novembra ove gopdine Budžet kantona i dalje duguje 4.400.000 KM. Ako se ovaj trend nastavi upitan je rad Zavoda u idućoj godini - podvukla je Hurić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.