BIH

Ljubić informisao Leku o početnim koracima u formiranju vlasti

Leko: Hrvatska će se snažno zalagati da BiH ubrza svoj put prema EU

Srna

8.12.2014

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić i predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko usaglasili su se danas u Zagrebu da je neophodno da buduće institucije vlasti odražavaju izborne rezultate i izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopćeno je da je Ljubić informisao Leku o uspješno provedenim opštim izborima u BiH i početnim koracima u formiranju institucija vlasti na osnovu rezultata izbora.

Tokom susreta LJubić je izrazio očekivanje da će institucije vlasti u BiH na svim nivoima biti formirane što prije, te dodao da izborni rezultati pružaju priliku za stvaranje što širih parlamentarnih većina, posebno na nivou BiH, čime bi se stvorili uslovi za provođenje reformi neophodnih za ubrzavanje evroatlantskog puta BiH.

Ljubić je informisao Leku i o tome da su hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) dobile plebiscitarnu podršku hrvatskih birača, te da će njihovi predstavnici učestvovati u parlamentarnim većinama.

Ljubić ističe da hrvatske stranke u HNS-u ovo smatraju veoma važnim, jer im to omogućava efikasan  odnos prema promjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, što bi hrvatskom narodu pružilo priliku da sam bira svoje legitimne predstavnike.

„Hrvatska, kao članica Evropske unije i NATO-a, učiniće sve što može kako bi svojim iskustvom pomogla BiH u ispunjavanju evropskih standarda“, istakao je Leko.

Istvremeno, predsjednik Sabora je poručio da će se Hrvatska snažno zalagati da BiH ubrza svoj put prema EU.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.