BIH

Goran Nišević i Milenko Berić oglašeni krivim za ubistvo dvoje civila u Trnopolju

Okružni sud Banja Luka izrekao presudu za ratni zločin

M. M.

8.12.2014

Okružni sud u Banjoj Luci danas je donio i objavio presudu protiv Gorana Niševića i Milenka Berića, koji su za vrijeme agresije u BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, kao saizvršioci, zajedno ubili dvoje civila, čime su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kojom ih je osudio na kaznu zatvora od po šest godina.

Istom presudom, oštećeni se imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Ovom presudom, Goran Nišević zvani Cigo (46) iz Beograda i policajac iz Prijedora Milenko Berić (47), oglašeni su krivim za zločin počinjen u julu 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora.

U optužnici, odnosno presudi, navodi se da su svjesno i voljno učestvovali u ubistvu dva civila bošnjačke nacionalnosti. Oni su, naime, naoružani automatskim puškama i obučeni u vojničke uniforme, 9. jula 1992. godine u prijepodnevnim satima došli u Trnopolje.

- Prvo su došli do kuće I. H., gdje su se razdvojili. Tada je Nišević otišao sa još nekoliko osoba do kuće Suada Sivca, udaljene oko 200 matara od kuće I. H. Tu su Suadu Sivcu i G. S. Nišević i ostali naredili da krenu s njima, što su oni i učinili. Za to vrijeme Berić je bio ispred kuće I. H. Poslije određenog vremena Nišević i ostali doveli su Sivca i G. S. pred kuću I. H., odakle su svi zajedno krenuli u pravcu pruge u Trnopolju, gdje su Nišević, Berić i ostali usmrtili Suada Sivca i G. S. na neutvrđen način, a njihova tijela još nisu pronađena, navedeno je u presudi.

Inače, optužnicu protiv Niševića i Berića Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je 30. juna, a banjalučki Okružni sud je potvrdio 3. jula ove godine.

Nišević trenutno živi i radi u Beogradu, a Berić živi u Prijedoru. Obojica su se branila sa slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.