Čović: Sve je do SDA i DF-a, oni se moraju dogovoriti

VLAST Problemi u kantonima zbog raspodjele funkcija

M. AŠČIĆ
09.12.2014 22:25

Formiranje vlasti u Federaciji BiH još tapka u mjestu. Od deset kantona vlast je, kako sada stvari stoje, moguće formirati samo u Zapadnohercegovačkom, gdje većinu čini HDZ BiH, dok je još nepoznato ko će činiti vlast u ostalim kantonima.

Dobili smjernice

Konstituirajuće sjednice skupština Posavskog i Zeničko-dobojskog kantona jučer su ponovo prekinute, tako da opet nisu izabrani kandidati za Dom naroda FBiH. Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK), ali je upitno hoće li se i ona održati.

Čelnici SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić jučer su u zgradi Predsjedništva BiH održali sastanak na kojem je bilo govora o konstituiranju kantonalnih skupština.

Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, rekao je za naš list da je sastanak održan da bi se koordinirale neke stvari sa SDA.

- Na terenu ima malih problema, u smislu da ima prevelikih zahtjeva s obje strane. To pokušavamo riješiti i sve iskoordinirati, a o tome je bilo najviše govora između Komšića i Izetbegovića. Dali smo smjernice na terenu šta se treba raditi da bi se vlast u skupštinama što prije formirala - rekao je Podžić.

sifet-podzic-df

Foto. Avaz (Podžić: Sve smo iskoordinirali)

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za "Avaz" da formiranje vlasti na nivou kantona, a kasnije i FBiH, ovisi isključivo od SDA i DF-a, jer se čeka na njihov dogovor.

- Izetbegović mi je obećao da će s Komšićem sve riješiti do srijede. Oni su nama bitni za Mostar i središnju Bosnu, tako da čekamo dogovor ove dvije stranke, tačnije problem njihove raspodjele odnosa i funkcija. Od njih sve zavisi. Izetbegović je uzeo na sebe da će sve dogovoriti. Ostavili smo da posljednji rok budu srijeda ili četvrtak - rekao je Čović.

On je pojasnio da je vrlo važno da se SDA i DF što prije dogovore da bi bio konstituiran Dom naroda Parlamenta FBiH, kazavši da HDZ BiH nema ništa s bošnjačkim ministrima.

Proces u toku

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA te član delegacije koja učestvuje u stranačkim pregovorima, kazao nam je da još teku pregovori.

genjac-halid1mk

Foto: Avaz (Genjac: Traju pregovori)

- Još dogovaramo strukture parlamentarne većine. Sve zavisi od kantona do kantona. Taj proces je u toku. Vjerujem da će biti okončan što prije. Radimo na tome - rekao je Genjac.

BPK: DF neće činiti većinu sa SDA

Skupštinsku većinu u BPK Goražde činit će poslanici SDA i SBiH te blok G7 koji čine Stranka za bolje Goražde, BPS, Liberalna stranka, Stranka dijaspore i Novi pokret, a predvodi osnivač Stranke za bolje Goražde Esed Radeljaš. Sporazum je potpisan u nedjelju navečer.

dzevad-adzem

Foto: Avaz (Adžem: Nekorektan odnos)

Sastanak je demonstrativno napustio predsjednik KO DF-a Dževad Adžem. Ova stranka je još ranije odbacila mogućnost ulaska u vlast sa Strankom za bolje Goražde i Radeljašem, kojem je sporazumom osigurano mjesto kantonalnog ministra privrede.

- Mi ne želimo biti dio većine. Iritira nas nekorektan odnos prema građanima. SDA je izjavila da prihvata sporazum sa DF-om, ali to nije tačno. Oni deklarativno prihvataju sporazum, ali druga tačka pregovora odnosila se na postavljanje stranački podobnih kadrova na sve funkcije u javnim preduzećima, odborima – izjavio je Adžem, te dodao da se SDA od izbornog pobjednika pretvorila u kolateralnu štetu.

NA VRH