BIH

Ove godine s pažnjom se prati stav Rusije

Počela dvodnevna sjednica UO Vijeća za provođenje mira (PIC)

E. ZGODIĆ

9.12.2014

Redovna  godišnja dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) počela je danas u ranim večernjim satima u Sarajevu, a trebalo bi da bude okončana sutra, kada bi Vijeće trebalo da donese kominike.

Kako je najavljeno, te kako su potvrdili izvori „Avaza“ ranije, između ostalog, na sjednici će biti razmatrano pitanje optužnica za ratne zločine,  novi pristup Evropske unije našoj zemlji, odnosno britansko-njemačka incijativa.

Također, na dnevnom redu bit će i netom završeni oktobarski izbori i formiranje vlasti u BiH, a prvi zamjenik Visokog predstavnika Dejvid (David)  M. Robinson informirat će političke direktore o sitaciji u Mostaru, s obzirom da još nije porovedena odluka Ustavnog suda koja se odnosi na izborni sistem u ovom gradu.

Kako je ranije potvrđeno „Avazu“ iz diplomatskih izvora, moguće je da će biti riječi i o pokušaju atentata na tužiteljicu Dijanu Kajmaković.

Posebno zanimanje ove godine izazvat će stav Rusije u vezi sa pojedinim dijelovima kominikea. Već je Rusija ranijih godina izražavala svoj izdvojeni stav u vezi sa članstvom BiH u NATO, ali se ove godine isčekuje da li će predstavnici ove zemlje članice PIC-a izraziti svoju rezervu i prema članstvu BiH u EU.

Današnjem sastanku osim Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko), prvog zamjenika Dejvida Robinsona  te predstavnika Evropske unije, NATO štaba u Sarajevu, Misije OSCE, prisustvuje i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) te ambasadori zemalja članica PIC-a, između ostalih ambasador Rusije Petar Ivancov, otpravnik poslova ambasade SAD-a Nikolas Hil (Nicholas Hill), britanski ambasador Edvard (Edward) Ferguson, turski ambasador Džihad Erginaj te ambasadori drugih zemalja članica Vijeća.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.