U kantonima formiranje vlasti i dalje na mrtvoj tački

Iako rok za izbor delegata u Dom naroda istječe danas

M. Aš.

Iako zakonski rok za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH istječe danas, još nije jasno ko će činiti vlast u skoro svih deset kantona u Federaciji BiH.

Cijeli proces izbora saziva kantonalnih skupština već danima je u ćorsokaku, a navodni pregovori o eventualnim koalicijama za sada su na klimavim nogama u skoro svim kantonima, osim u Zapadnohercegovačkom.

Nema odgovora

U Kantonu Sarajevo, iako uveliko traju pregovori SDA i DF-a o koaliranju, nije poznato kada će biti održana sjednica Skupštine. Ništa bolja nije situacija ni u Tuzlanskom kantonu, jer niko od predstavnika političkih stranaka koji čine novi saziv Skupštine TK nema odgovor na pitanje ko će činiti vlast.

Za danas je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, ali je upitno hoće li ona uopće biti i održana, jer nije ustanovljena parlamentarna većina.

SDA i Radeljaš

Kada je u pitanju konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona, ona je zakazana za petak kako bi se konačno završio izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje je navodno postignut dogovor o formiranju vlasti, ali bez DF-a, koji ne želi ići u vlast sa SDA i Esedom Radeljašem, poslanici SBB-a činit će dio opozicije.

CIK: Ovjereno pet kandidatskih lista

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je jučer pet kandidatskih lista na kojima se nalazi 16 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, saopćeno je iz Komisije. Na kandidatskim listama za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda bošnjačkog naroda nalaze se poslanici Anes Osmanović, Tahir Redžepović, Derviš Šaćirović, Mirsad Ahmetović i Senad Ahmetović.

Na kandidatskim listama za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda nalaze se poslanici Đuro Delić, Joso Marković, Ivo Bilušić, Ilija Ilić, Ružica Vukić, Anka Leovac, Nada Ćulap, Željko Ćošković, Željka Josić, Joso Oršolić i Marija Oršolić.

NA VRH

Podijeli članak na