BIH

Narodna skupština RS-a izabrala delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH

Lista Vukote Govedarice dobila najviše glasova

V. S.

10.12.2014

12:28 Kandidatska lista Marka Banjca dobila je 15 glasova, kandidatska lista Spomenke Stevanović 14, lista Radovana Vukovića 14 glasova, Kandidatska lista Vukote Govedarice 23 i kandidatska lista Radovana Vitkovića dobila je 16 glasova.

Kandidatske liste dalje idu na ovjeravanje Centralne izborne komisije, nakon čega će im dodijeliti mandate.

12:10 Nastavljena je posebna sjednica nakon polusatne pauze nakon koje je Komisija za izbor i imenovanje izbrojala glasove 83 poslanika koji odlučuju o budućem sastavu delegata za Dom naroda PS BiH iz Republike Srpske. 

Poslanici su se tajnim i neposrednim glasanjem izjasnili o pet kandidatskih lista od kojih je Centralna izborna komisija prethodno ovjerila svaku od njih.

Na kandidatskoj listi Radovana Vukovića su Nebojša Radmanović, Boško Tomić. 

Na listi Radovana Vitkovića su Sredoje Nović, Snežana Bursać Novaković i Srđan Mazalica.

Na listi Vukote Govedarice su Ognjen Tadić, Kostadin Vasić, Milan Kovač i Pero Đurić.

Na listi Marka Banjca su Darko Babalj, Blagoje Simić i Dragomir Ljubojević.

Na kandidatskoj listi Spomenke Stevanović su Dragutin Rodić, Draško Aćimović i Tomislav Prtić

Narodna skupština će obavijestiti Centralnu izbornu komisiju o izboru delegata za Dom naroda nakon čega će im biti dodijeljeni mandati.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija ovjerila je i 21 kandidatsku listu za izbor delegata u Vijeću naroda RS koje danas također biraju poslanici NSRS. 

Upravo se pristupilo toj tački dnevnog reda. 

11:24 U Narodnoj skupštini RS završeno je tajno glasanje za izbor pet srpskih delegata u Domu naroda PS BiH, gdje je glasalo svih 83 poslanika. 

Tokom predstavljanja svih poslanika u ovom devetom sazivu NSRS pristupilo se tajnom glasanju. 

U toku je pauza nakon čega će Skupština obavijestiti Centralnu izbornu komisiju o kandidatima koji će ostvariti mandate, nakon što ih ovjeri CIK BiH. 

11:07 Među najozbiljnijim kandidatima za srpske delegate u Domu naroda PS BiH su Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Dragutin Rodić (DNS), Darko Babalj (SDS) i Ognjen Tadić (SDS).

10:55 Danas se prije početka posebne sjednice u devetom sazivu NSRS novinarima obratio predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. On je naglasio da je Međunarodni dan ljudskih prava jedan od najznačajnijih datuma, kojim se obilježava donošenje Deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima iz 1948. godine, te da ovaj dokument formalno i suštinski obuhvata najširi spektar osnovnih ljudskih prava i sloboda i veliku tekovinu civilizacije. 

- Ovo je prilika da naglasimo da su zaštita i ostvarivanje ljudskih prava i sloboda svih građana, posebno najugroženijih kategorija i manjinskih zajednica, osnova svakog demokratskog, modernog i slobodnog društva i pravne države. Obzirom na protekla ratna zbivanja za Bosnu i Hercegovinu od izuzetnog je značaja da se nađe u porodici evropskih naroda - rekao je Čubrilović.

10:45 Iz Republike Srpske se bira pet srpskih delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i za njih će glasati svih 83 delegata NSRS. Nakon toga slijedi izbor delegata u Vijeću naroda RS.

10:30 Prva posebna sjednica u devetom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske počela je usvajanjem dnevnog reda koji je podrzalo svih 81 prisutnih poslanika.

Uslijedit će izbor delegata iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim izbor delegacija u Vijeću naroda RS, kao i izbor generalnog sekretara i njegovog zamjenika NSRS te izbor radnih tijela zakonodavnog organa Republike Srpske. 

10:00 U Banjoj Luci se danas održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da budu izabrani delegati u Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.