BIH

Aida Obuća predsjedavajuća, Daliborka Milović i Edim Fejzić zamjenici Skupštine BPK Goražde

Slijedi imenovanje delegata u Dom naroda PFBiH

Al.B.

10.12.2014

Aida Obuća (SDA) nova je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, a većinom glasova za njene zamjenike izabrani su Daliborka Milović (Liberalna stranka) i Edim Fejzić (Stranka dijaspore). Rukovodstvo Kantonalnog parlamenta izabrano je u posljednjem danu zakonom predviđenog roka, nekoliko dana nakon što je potpisan sporazum o koaliranju SDA, SBiH, Stranke za bolje Goražde, BPS-a, Liberalne i Stranke dijaspore, te novog pokreta. Dok sedam od 11 stranaka, koje imaju svoje poslanike u Skupštini čine većinu, opoziciju u BPK predstavljaju SBB, DF, SDP i A-SDA. Na sjednici su konstituirani i Klubovi naroda, te izabran kolegij Skupštine.

Slijedi imenovanje delegata u Dom naroda PFBiH, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Mustafa Kurtović, koji očekuje da CIK veoma brzo ovjeri liste kandidata, kako bi se o njima izjasnila i Skupština.

- Mi ćemo već danas i sutra (srijeda i četvrtak, op.a.) imati sjednicu kadrovske komisije i vjerovatno Kantonalnog odbora SDA, gdje ćemo u saradnji sa koalicionim partnerima dogovoriti budućeg mandatara koji bi poslije toga, na osnovu usaglašenih mjesta, predložio ministre. Taj proces bi trebao biti završen do nedjelje da bi u narednoj sedmici zakazali sjednicu na kojoj bi imenovali Vladu – dodao je Kurtović.

mustafa-kurtovic-1

Kurtović: Naredne sedmice imenovanje Vlade

Poslanici DF-a u BPK su dio opozicije, jer nisu željeli u vlast sa Strankom za bolje Goražde, čiji je osnivač Esed Radeljaš. Iz DF-a ranije je istaknuto kako je SDA pristala na ucjene svojih sadašnjih partnera. Odgovarajući na takve tvrdnje Kurtović kaže kako je to stvar stranke Željka Komšića, te da mu je žao što su njeni predstavnici „brzo izjavljivali neke stvari, kao to da je SDA kolateralna šteta“.

- Oni spominju Radeljaša. Koga će Stranka za bolje Goražde ili koalicioni partneri predložiti kao kandidate za buduće ministre o tome će odlučivati njihove stranke, budući mandatar, a u krajnjem i 25 poslanika u Skupštini, uz prethodno mišljenje i zvaničnu saglasnost ili nesaglasnost kadrovskih komisija i predsjedništava stranaka – ističe Kurtović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.