BIH

Tužilaštvo BiH ide u pogrešnom smjeru

Serž Bramerc govorio pred Vijećem sigurnosti UN

S. N.

10.12.2014

Glavni tužilac Tribunala u Hagu (ICTY) Serž Bramerc (Serge Brammertz) prenio je tokom svog govora pred Vijećem sigurnosti UN da "Ured tužioca BiH ne ide u pozitivnom pravcu".

Podnoseći svoj redovni izvještaj pred ovim tijelom, Bramerc je istakao da je do ove godine već dva puta obišao BiH i razgovarao s čelnicima Tužilaštva i Suda BiH, političarima, ali i žrtvama.

Pozitivan razvoj

On je pohvalio nedavnu zajedničku akciju tužilaštava BiH i Srbije, kada je uhapšeno 15 ljudi zbog ratnog zločina u Štrpcima

- Ovo je vrlo pozitivan razvoj događaja koji pokazuje kako se mnogo više može postići kroz uspješnu saradnju. Snažno pozivamo tužilačke vlasti u regionu da nastave svoje aktivnosti temeljeći ih na upravo ovakvom uspjehu - naveo je Bramerc.

Vijeće sigurnosti on je informirao i da se u BiH suočio s problemom "razbijanja tužbi na pojedinačne tužbe".

- Raniji pokušaji da se takva praksa promijeni, ostali su bez uspjeha. Ali, ona se mora promijeniti. Općenitije, Nadzorni odbor za provođenje nacionalne strategije za borbu protiv ratnih zločina i državni nivo pravosuđa iznijeli su bojazan da se Ured državnog tužilaštva ne kreće u pozitivnom smjeru. Oni se boje da je kvalitet žrtvovan kako bi se povećao kvantitet optužnica.

Također, oni vjeruju da se mora izdati mnogo više optužnica za zločine protiv čovječnosti – prenio je Bramerc.

Lista izazova

Dodao je, međutim, da „iako je lista izazova i dalje duga, dobre menadžerske i liderske sposobnosti unutar Ureda tužioca ipak mogu stvari vratiti na ispravan put“

Poručio je i da će njegov ured i Tribunal nastaviti podržavati napore za kažnjavanje krivaca ne samo u BiH, već i cijelom regionu.

Posebnu je pažnju obratio na žrtve koje i dalje, skoro 20 godina nakon rata, nisu dobile satisfakciju. One i dalje pate, nisu zaštićene od države i mnogi od njih još uvijek ne znaju šta im se desilo s najmilijima.

Bramerc je apelirao na VS da se i oni angažiraju na rješavanju tog problema.

Šešelja vratiti u Hag

Bramerc je ponovio stav da se Vojislav Šešelj mora vratiti u Prtivorsku jedinicu Tribunala u Hagu.

- Njegovo nepoštivanje naredbi Tribunala i uvrede koje je izrekao na račun žrtava, učinile su da moj ured zatraži od Sudskog vijeća da se poništi odluka o Šešeljevom puštanju na uslovnu slobodu. Naš se zahtjev trenutno razmatra – prenio je Bramerc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.