BIH

U Zavičajnom muzeju otvoren naučni skup i okrugli sto u čast Matrakčija

Obilježavanje 450 godina od smrti Nasuha Matrakčija

N.Sm

13.12.2014

U Zavičajnom muzeju u Visokom, a u organizaciji BZK Preporod Visoko, naučnim skupom i okruglim stolom je otvorena manifestacija obilježavanja 450 godina od smrti Nasuha Matrakčije, jednog od najutjecajnijih Bošnjaka u historiji.

Na Okruglom stolu "Naučnik, književnik i minijaturist Nasuh Matrakči Visočanin" učestvovali su najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti u BiH, Aladin Husić, Elma Korić, Adnan Kadrić, Ahmed Zildžić, Madžida Mašić, Amina Šiljak Jesenković, Ibrahim Krzović i Aida Smailbegović.

– Ovo je samo početak obilježavanja 450 godina od smrti Matrakčija. U planu je da organiziramo i izložbu koja će biti postavljena širom BiH, a vrhunac manifestacije i obilježavanja bi trebao biti u Gradskom kinu Visoko u mjesecu januaru. BZK Preporod Visoko je organizator ove manifestacije, a u planu je da svake godine organiziramo različite manifestacije u znak sjećanja na Nasuha Matrakčija, a sve s ciljem da ova važna historijska ličnost ne ode u zaborav. – kazao nam je predsjednik Općinske organizacije Preporoda Visoko.  

I UNESCO je 2014.godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija, a Matrakči se smatra najutjecajnijim Bošnjakom osmanskog perioda i svrstan je među 500 najpoznatijih Bošnjaka u historiji, a bio je veliki naučnik, matematičar, vojni strateg, kartograf i minijaturista, koji je rođen 1480.godine upravo u Visokom.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.