BIH

SKANDALOZNO Jablanica ostaje bez priključka na koridor!

"Autoceste FBiH" mijenjaju projekt autoputa od Sarajeva prema jugu

M. HODŽIĆ

14.12.2014

Informacija da Javno preduzeće „Autoceste FBiH“ vodi aktivnosti na izmjeni usvojenog idejnog projekta trase autoputa na koridoru 5C, od Konjica do Mostara, podigla je na noge sve u Jablanici. Tim izmjenama ovaj grad bi izgubio priključak na autoput od sjevera ka jugu zemlje.

Iz Općine Jablanica ističu da ovo preduzeće, uz podršku dijela Vlade FBiH u tehničkom mandatu, tobože zbog ušteda, pokušava eliminirati priključak za Jablanicu, što je, poručuju iz Općine, u suprotnosti sa svim dosadašnjim odlukama, zbog čega traže od svih umiješanih da ove aktivnosti hitno obustave.

Masiv Prenja

Općinski načelnik Salem Dedić kaže da usvojeno rješenje predviđalo priključak za Jablanicu u mjestu Glogošnica, u masivu planine Prenj.

- Tražimo da tako ostane, a ne da se ide s tim nekim tunelom s jednom cijevi na koji ne bismo imali priključak. To bi značilo da bi Jablaničani i građani iz okolnih općina koje gravitiraju tom priključku morali ići kilometrima iznad Konjica ili do Mostara da se uključe na autoput - kaže Dedić.

salem-dedic55
Dedić: Morat ćemo ići do Konjica 

Istakao je kako ima saznanja da „Autoceste FBiH“ putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma već nastoje ishoditi okolišnu dozvolu.

- Našoj općini i onima u susjedstvu treba taj priključak radi privrednog razvoja kako oni koji dolaze po kamen, rudu ili struju ne bi morali ići seoskim putem - dodaje Dedić.

Interes građana

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jablanica i predsjednik Općinskog odbora SBB-a Emrudin Bešić kaže da su, osim Jablaničana, interes iskazali i građani Prozora/Rame, Bugojna, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Jajca i drugih općina koje gravitiraju priključku te da će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere da se obustave aktivnosti na izmjeni idejnog rješenja.

emrudin-besic-55
Bešić: Borit ćemo se za narod

- Oko 300.000 građana ima interes da taj priključak bude u Jablanici i u potpunosti ćemo podržati i boriti se za interese stanovnika - ističe Bešić.

Šta se krije iza "optimizacije"?

Iz „Autocesta FBiH“ nedavno su potvrdili da je, kada je riječ o toj dionici, u toku "izrada optimizacije" idejnog projekta radi racionalizacije gradnje, čime bi bile ostvarene uštede veće od 300 miliona eura.

Federalna vlada krajem jula zadužila je ovo preduzeće da izradi Idejni projekt i Studiju utjecaja na okoliš nove varijante ove trase prema predloženom idejnom rješenju te da izradi rješenje povezivanja Konjica i Jablanice na koridor 5C.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.