BIH

Radnicima "Aluminija" obustavljena ovjera zdravstvenih knjižica

Saopćili iz ZZO Hercegovačko-neretvanske županije

Autor:Fena

15.12.2014

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) obustavio je ovjeru zdravstvenih knjižica radnicima "Aluminija", saopćili su iz tog Zavoda. 

Kako se navodi u saopćenju, firma "Aluminij" Mostar isplaćuje plaće radnicima, ali od mjeseca septembra do danas nije uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje. 

Ne izvršavajući obvezu uplate doprinosa ova firma direktno krši Zakon o doprinosima FBiH i Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH te svoje radnike ostavlja neosiguranim, odnosno onemogućava im korištenje zdravstvene zaštite na teret sredstava Zavoda.

Da obustava ovjere zdravstvenih iskaznica nije prvi korak Zavoda govori podatak da je rukovodioc Sektora ekonomskih poslova ZZO-a HNŽ-a u više navrata kontaktirao predstavnike te firme upozoravajući ih na dugovanja koja imaju i mjere koje je Zavod dužan poduzeti u slučaju da dugovanja ne budu izmirena. 

Kako upozorenja i obavljeni razgovori nisu rezultirali izmirenjem obveza, Zavod je postupio sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, navodi se u saopćenju. 

U saopćenju se ističe kako je rukovodstvo Zavoda duboko svjesno ekonomske situacije u kojoj se nalazi "Aluminij" kao i nepopularnosti poduzete mjere, ali Zavod je dužan poslovati u skladu sa zakonskim propisima uz jednake kriterije za sve obveznike uplate doprinosa. 

Također, obveza i opredjeljenje Zavoda je stabilan zdravstveni sistem čija stabilnost ovisi o sredstvima koja Zavod prikupi i transferira zdravstvenim ustanovama za pružanje zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju ZZO-a HNŽ-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.