BIH

U Kulen Vakufu obilježena 132. godišnjica od ustoličenja prvog reisa Hilmi ef. Hadžiomerovića

U cilju oživljavanja sjećanja na ličnost i djelo krajiškog velikana

F. Vojić

15.12.2014

Povodom 130 godina od ustoličenja prvog reisu-l-uleme Hilmi ef. Hadžiomerovića, Muftijstvo Bihać u suradnji sa Medžlisom Bihać i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, organizovalo je svečani program koji je održan u džamiji u Kulen Vakufu, rodnom mjestu reisa Hadžiomerovića. Prema riječima Ibrahima ef. Redžića, profesora u cazinskoj medresi i jednog od glavnih inicijatora obilježavanja ovog, za krajišnike izuzetno značajnog, Hilmi ef. Hadžiomerović je predložen od strane Austro-ugarske  17. oktobra 1882. godine u Budimpešti, a njegova zvanična inauguracija održana je 15. decembra, 1182. godine u hotelu Konak u Sarajevu.

muftija-hasan-ef-makic

Redžić: Hilmi ef. Hadžiomerović je bio veliki intelektualac i reformator

"Bio je intelektualac, reformator i borac za islam, koji je ulagao mnogo truda na polju vjerske edukacije i osvještavanja muslimanskog stanovništva u BiH. Upravo iz tog razloga trebamo nastaviti sa obilježavanjem ovog datuma i u buduće, kako bi on prerastao u našu tradiciju i kako bi ovjekovječili spomen na ovu značajnu ličnost iz naše bliže historije", istakao je prof. Redžić.

Hilmi ef. Hadžiomerović je doašo u najtežim trenutcima na vrlo odgovornu funkciju, kada su mnogi Bošnjaci zbog dolaska Austro-ugara, otpočeli val iseljavanja u Tursku, jer su smatrali da više ne mogu živjeti u Bosni. Upravo je tu, kako kaže muftija prof. Hasan ef. Makić, presudnu ulogu odigrao reis Hadžiomerović, koji je uspio konsolidovati bošnjačke redove i napraviti reorganizaciju cijelog bošnjačkog tijelai zadržati ostatak Bošnjaka u njihovoj domovini.

"Ustoličenje, rad i djelovanje Hilmi ef. Hadžiomerović se ne može shvatiti kao poraz, već kao pobjedu, obzirom da je on, poput reisa Čauševića, odigrao vrlo značajnu ulogu za Bošnjake u presudnim trenutcima za vjeru i naciju. Zato ćemo mi u budućnosti posvećivati još više pažnje prema radu i djelovanju reisa Hadžiomerovića, njegovoj reformističkoj misli i načinu uređenja IZ-e i učiti iz njegovog primjera", kazao je muftija Makić, tokom svog obraćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.