SIPA na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika uhapsila deset osoba osumnjičenih za ratni zločin

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH

A. Vr. /E. Mu./A. H.

11:20 - Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros na području opština Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, provedena je akcija u kojoj je više desetina policijskih službenika SIPA djelovalo po uputstvima tužioca i izvršilo lišenje slobode ukupno 10 lica, osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.
 
Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su 14. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članovima 180 i 29. Krivičnog zakona BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno sa ostalim pripadnicima vojnih snaga,  sudjelovali u masovnom progonu, stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, te na taj način počinili progon oko stotinudvadeset civila, među kojim je bilo djece i žena.

Nakon progona,  žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljenje zarobljenih civila i ubijeno je više od 67 žrtava.

Slobode su lišeni Goran Maksimović (1953), Ljiljan Mitrović (1962), Radivoje Đorđić (1960), Slavko Perić (1966), Vujović Mile (1971), Drašković Vukašin (1973), Stevanović Gojko (1967), Cvjetko Popadić (1952), Lazarević Rajo (1946) i Manojlović Mićo (1962).

U ovom predmetu rađena je opsežna istraga Tužilaštva BiH u saradanji sa policijskim agencijama SIPA i F MUP-om, radi se o predmetu koji je u okviru Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina zbog kompleksnosti preuzet od Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, kažese u saopštenju Tužilaštva BiH.

10:31  - Iako nema zvaničnih informacija o identitetu uhapšenih u jutrošnjoj akciji SIPA-e na području Ugljevika, Zvornika i Bijeljine, saznajemo da je riječ o licima koja se sumnjiče za ubistvo 67 civila  iz Teočaka zarobljenih  14.jula 1992.godine.

Među uhapšenim, saznajemo, nalaze se i Goran Maksimović i Ljiljan Mitrović, predratni policajci iz Ugljavika, kao i pet osoba iz Lokanja  čiji identitet još nije dostupan javnosti.

Inače, zločin u Lokanju, dugo je bio van interesiranja organa gonjenja  i prema informacijama od  članova porodica ubijenih, značajnu ulogu u otkrivanju počinilaca ovog zločina odigrali su inspektori Federalne uprave policije.

Kako je poznato, 14.jula 1992.godine  kada su snage Vojske RS držale u okruženju područje Teočaka, oko 120 mještana teočanskih i ugljevičkih sela  pookušalo se probiti prema   selu Vitinica na području općine Sapna koje je bilo pod kontrolom snaga Armije RBiH.

U selu Lokanj presreli su ih pripadnici  vojske RS, među kojima je bio značajan broj mještana, te njih 67 koji su imali mjesto prebivališta na Teočaku, zarobili, a potom strijeljali. .

Tijela ubijenih su, kasnije razmijenjena.

9:30 - Još uvijek nema više podataka o akciji. Saznajemo da je od 5:30 jutros u toku pretres kuće bijeljinskog advokata Vinka Lazića, koji vrše SIPA i lokalna policija, ali na spisku uhapšenih nema njegovih inicijala.

Pretres kuće bijeljinskog advokata Lazića dovodi se u vezu sa zločinom počinjenim nad civilima Teočaka. Naime, u vrijeme kada se zločin u Lokanju  dogodio, Lazić je bio načelnik policije u Ugljeviku koja je bila direktno angažirana na hapšenju i izvršenju zločina. Laziću je, prema nezvaničnim informacijama dojavljeno da bi mogao biti uhapšen, te se iznenada našao u Beogradu, navodno, na liječenju.  

 

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području općina Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, slobode lišili deset osoba zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala G.M. (1953), LJ.M. (1962), R.Đ. (1960), S.P. (1966), M.V. (1971), V.D. (1973), G.S. (1967), C.P. (1952), R.L. (1946) i M.M. (1962) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. stav (1) KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“, na području općine Zvornik tokom 1992. godine, u vezi s članom 180. KZ BiH „Individualna i komandna odgovornost“  i članom 29. KZ BiH „Saučesništvo“.

U toku su pretresi objekata na 12 lokacija na području općina Zvornik, Bijeljina i Ugljevik, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi se vrše po naredbama Suda BiH.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a R. Srpske.           

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju SIPA-e.

NA VRH

Podijeli članak na