BIH

Istraživanje holandskih studenata u Livnu: Ena Zijadić predvodila ekipu

Tokom rata kao dijete sa roditeljima završila u Holandiji.

A. K.

17.12.2014

U proteklih sedam sedmica u Livnu je boravila grupa holandskih studenata. Predvodila ih je njihova kolegica Ena Zijadić, rođena  Livanjka, koja je tokom rata kao dijete sa roditeljima završila u Holandiji. Bili su jedna od brojnih familija prognanih iz livanjske ljepote, koju je u međuvremenu natkrila ružnoća ratnih zbivanja i mržnje prema malobrojnim Bošnjacima.

Ena je sa još 4 kolegice sa 4.godine studija Komunikacija Univerziteta Windesheim Zwolle došla u Livno da istraživački zagrebe ispod još uvijek preostale ružnoće i ponovo otkrije ljepote Livna u punom sjaju.

S ponosom je bila vodič kolegicama sa studija pokazujući prekrasne livanjske krajolike među kojima i najveće vještačko jezero u Evropi, najveće kraško polje u Evropi, najplavlje nebo na svijetu, bučni i uspjenušani Duman, prostranu visoravan Krug  i na njoj narastajuću ergelu livanjskih divljih konja koji već postaju svjetski brend.

ena-zijadic-istrazivali-livanjske-ljepote

A sve to predmet je istraživanja ove grupe holandskih studenata.

“Ovo istraživanje je u sklopu specijalizacije pred diplomski rad koji biramo u drugoj polovini 4.godine studija. Specijalizacija je od Windesheim Honours College a izvodi se pod nazivom “Upravljanje projektima u globaliziranom svijetu”. Projekt sam zamišljala da radimo izvan Evrope, ali kad sam vidjela da ga je moguće realizirati i u BiH, preciznije u Kantonu 10 i mom rodnom Livnu sve se poklopilo i pristala sam sa kolegicama istraživanje provesti ovdje. Istraživanje radimo za Aart de Ruiter Stichting Liaison, organizaciju koja je i ranije djelovala u BiH i Kantonu 10 radeći na popravci nekih škola. Cilj našeg projekta je pomoći u popularizaciji i razvoju turizma pod nazivom ECOtours, posebno u Kantonu 10”,  kazala nam je Ena, dodajući da im je namjera da istraživanjem i idejama iniciraju dovođenje turista iz zapadnih zemalja koji bi ovdje boravili po 5-6 dana i stanovali po kućama tako da bi domaćini zarađivali.

ena-zijadic-s-ocem-seadom-u-livnu

Turisti bi, kaže,  imali i obučene turističke vodiče koji bi ih vodili na najzanimljivije destinacije. I sama Ena, kao i njene kolegice, koje su oduševljene ljepotama livanjskog kraja,  za vrijeme istraživanja boravile su kod nekoliko lokalnih porodica, uz naknadu, čime je projekt i praktično iniciran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.