BIH

Granična policija realizovala koordiniranu operaciju „Jelka 2014.“

Od 10 – 17. decembra 2014.

Redakcija

18.12.2014

Pod pokroviteljstvom DCAF programa granične sigurnosti u periodu od 10 – 17. decembra 2014. godine realizirana je koordinirana međunarodna policijska operacija u pet zemalja Balkana: Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. 

Nosioc aktivnosti Operacije „Jelka 2014.“ u BiH je Granična policija BiH, a u našoj zemlji su je policijski službenici zajedno sa kolegama iz nabrojanih zemalja sprovodili na međunarodnim graničnim prijelazima: Izačić, Bijača, Karakaj, Orašje i Gradiška. Osnovni cilj koordinirane DCAF-ove operacije koja je realizirana u svakoj zemlji na po pet međunarodnih graničnih prijelaza je pojačana kontrola putnih isprava na graničnim prijelazima na drugoj liniji provjera.

Osim toga veoma značajan cilj operacije je razmjena dobrih praksi i iskustava kao i izgradnja međusobnog povjerenja i saradnje policijskih tijela svih zemalja Balkana.

Ova međunarodna operacija još jednom je potvrdila da su policijske agencije zapadnobalkanskih zemalja sposobne i spremne sarađivati i poduzeti konkretne operativne rezultate.

U okviru Operacije „Jelka 2014.“ policijski službenici Granične policije BiH izvršili su kontrolu 2421 putnog dokumenta na drugoj liniji provjera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.