Valentin Incko pismom upozorio zastupnike u Skupštini SBK

Prekinuta vanredna sjednica Skupštine SBK

K.K.
18.12.2014 16:16

Zastupnike u Skupštini Srednjobosanskog kantona prije današnje sjednice dočekalo je pismo visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, u kojem upozorava zastupnike da je na konstituirajućoj sjednici Skupštine SBK Josip Kvasina ovlašten da vrši dužnost predsjedavajućeg Skupštine SBK, te da je po tom ovlaštenju sazvao vanrednu sjednicu.

Visoki predstavnik upozorio je i na činjenicu da se zastupnik Nikola Simić prije donošenja ovog zaključka pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa što je većina u kantonalnoj Skupštini odlučila da ignoriše.

U pismu se navodi da je Ured visokog predstavnika informisanda je zastupnik Nikola Simić podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa pomenutim zaključkom Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH.

- Iz tih razloga, tražim od vas da preduzmete potrebne korake  da osigurate da vaš kanton ispoštuje svoje ustavne obaveze. Kao stvar od prioritetnog značaja, Skupština treba da nastavi sa svojom konstituirajućom sjednicom u skladu sa zakonskim okvirom, primarno kompletiranjem postupka nominacije i potvrde predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg kantonalne skupštine. – stoji pored ostalog u pismu Visokog predstavnika Valentina Incka uz napomenu da od zastupnika u Skupštini očekuje da poštuju Ustav Federacije BiH.

Nakon nekoliko pauza i ubjeđivanja skupštinsko zasjedanje je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

 

NA VRH