USK u finansijskoj blokadi zbog hapšenja premijera

Vlada više ne može donositi nikakve odluke

Fena
18.12.2014 17:43

Hapšenje premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače, dodatno je zakomplikovalo i onako tešku političku situaciju, a saopćenje za javnost ministara u Vladi USK-a nakon toga, da im je rad zbog nedostatka kvoruma blokiran, kao i finansijsko poslovanje iz budžeta Kantona izazvalo je buru negodovanja u javnosti. 

O tome se razgovaralo i na danas održanom radno-konsultativnom sastanku sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini USK-a, koja još nema utvrđenu parlamentarnu većinu. 

Oni su potvrdili činjenicu da Vlada USK-a više ne može donositi nikakve odluke, ali smatraju da finansijsko poslovanje nije dovedeno u pitanje, izuzev ukoliko nema sredstava za daljnje isplate. 

Najveći problem je što plaće za oktobar nisu isplaćene svim budžetskim korisnicima. 

Na sastanku je rečeno da se ispituje mogućnost kod banke, da ministrica finansija USK-a Azemina Helić realizira te isplate. 

Ukoliko to ne bude moguće, tvrde da će Skupština USK-a, iako još nije formirana parlamentarna većina, ovlastiti nekoga za potpisivanje naloga, kako bi se prevazišla nastala situacija. 

O ovom pitanju oglasilo se saopćenjem za javnost i Ministarstvo finansija USK-a, u kojem navodi da je danas obavijestilo depozitnu budžetsku banku i Skupštinu USK-a o činjeničnom stanju, zbog kojeg nije moguće obavljanje platnih transakcija. 

Razlog je, kako se navodi, što je jedan od potpisnika naloga (premijer Kantona), spriječen obavljati ove radnje. 

Po Zakonu o izvršavanju budžeta USK-a za 2014. godinu, u njihovoj odsutnosti, Vlada će, kako se navodi, na prijedlog premijera Kantona, odnosno ministra finansija ovlastiti potpisnika naloga platnih transakcija.

Vlada je to i učinila svojom odlukom od 15. jula, kojom je za potpisnika naloga pored ministrice finansija ovlastila Elvisa Beganovića, sekretara Ureda za zajedničke poslove Vlade USK-a. Međutim, tačkom II te odluke određen je način potpisivanja naloga kolektivno, uz obavezan potpis premijera USK-a. Kako je premijer spriječen, a nije određeno lice koje će umjesto njega biti potpisnik platnih naloga, trenutno Ministarstvo finansija nije u mogućnosti vršiti plaćanja. 

Ovaj organ ne može vršiti bilo kakve radnje, koje su u suprotnosti sa naprijed navedenom odredbom Zakona, iako smo svjesni da će zastoj u plaćanju dovesti do posljedica po korisnike budžeta i druge korisnike javnih prihoda, ističe se u saopćenju. 

- Molimo Vas da u okviru svoje nadležnosti poduzmete hitne aktivnosti za prevazilaženje novonastale situacije, a kako bi spriječili štetne posljedice po Kanton, stoji u obavijesti Ministarstva finansija upućenoj Skupštini USK-a. 

NA VRH