BIH

Dom zdravlja Cazin pred proglašenjem epidemije morbila

U općini je sve više osoba zaraženih morbilama ili ospicama

S. J.

19.12.2014

Na području općine Cazin, prema informacijama iz Doma zdravlja, svakim danom sve je veći broj zaraženih od morbila ili ospica, kako kod djece, tako i kod odraslih osoba.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi svakodnevno se bilježi na desetine oboljelih pacijenata, što pokazuje da se broj zaraženih morbilama, ospicama ili krzamakom na području općine Cazin ekspanzivno širi.

Stoga je Dom zdravlja pred proglašenjem epidemije morbila na području općine Cazin. Dosad je u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano oko 400 oboljelih, ali je ta brojka sigurno daleko veća, jer se mnogi, shvativši o čemu se radi, ne prijavljuju u ovu ustanovu, već sami kupuju sirup i paracetamol.

Morbile, male boginje, ospice ili krzamak veoma su zarazno virusno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. No, u Cazinu je sve veći broj i odraslih zaraženih morbilama. Prenosi se respiratornim traktom, najčešće kihanjem i u kontaktu sa oboljelom osobom.

 - Morbile krenu sa nedostatkom apetita, malaksalošću i povišenom temperaturom, bolovima u stomaku i kašljem, a zatim se kroz desetak dana pojavi osip, koji kreće od glave, u području iza uha, zatim vrat i širi se po cijelom tijelu - rekla je dr. Jasmina Osmančević Muminović iz Doma zdravlja Cazin.

Prema mišljenju ljekara, razlog širenja ove zarazne bolesti je u činjenici da je dosta mali broj vakcinisane djece. Naglašavaju da svako, bez obzira na dob, ko nije prebolio ospice ili nije cijepljen, može oboljeti. Savjetuju svima, koji nisu vakcinisani, da pokušaju spriječiti kontakt sa zaraženim osobama. S obzirom na to da je vakcinacija jedini pravi način zaštite, ljekari poručuju svima da prate kalendar i redovno vakcinišu svoju djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.