BIH

Cenić: sa recikliranim kadrovima, poznatim po aferama nemamo šta očekivati

Javna tribina u Bugojnu

Az. M.

19.12.2014

Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak za pitanja javnih finansija Centra za zastupanje građanskih interesa Fondacije CPI, govorila je na temu "Prikupljanje i potrošnja javnog novca" u okviru javne tribine održane u Resursnom centru u Bugojnu.

Ovom prilikom kazala je da vidi realnu mogućnost zaustavljanja daljnjeg ekonomskog pada Bosne i Hercegovine te da za godinu dana ozbiljnog rada moguće je zaustaviti strmoglavi ekonomski pad naše zemlje.

- U Republici Srpskoj u novoj vlasti su stari ljudi i tu ne treba očekivati ništa posebno. Čekam formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou i tada ćemo znati da li se radi o onoj poštenoj garnituri iz svake partije, koja hoće nešto da radi ili ćemo dobiti one reciklirane kadrove, poznate po aferama. Ako oni dođu, nade nema, dok BiH bukvalno ne klekne na koljena. Onda ćemo praviti nešto iznova, a oni će morati proglasiti propast. Isto tako, odstupanje s vlasti jedne garniture neće značiti progres, samo po sebi. Ne, i drugi, koji dođu, brzo se naviknu i raskomote. Zato je potrebno stalno vršiti pritisak na vlast  - kazala je Cenićeva.

Ona nije zagovornica zaduživanja kod MMF-a, zbog čudnih kriterija, kojima se rukovodi ova međunarodna organizacija.

Dok god se njihovi aranžmani redovno otplaćuju, BiH će imati povoljnu ocjenu za nova zaduženja, smatra Cenićeva i naglašava, kako je,  alarm u našoj zemlji već odavno upaljen, jer danas građani BiH žive od onoga što preostane nakon što se vrate krediti.

Što se tiče zapošljavanja, ona je kazala da bi radili i mladi, školovani ljudi, kojima bi bile plaćene sve obaveze. Također, potrebno je generacijama koje dolaze izdvajanjem određenog procenta budućnosti za prirodna dobra ostaviti bar malo optimizma za život.

Cenićeva je na kraju poručila : Nema ljudskih prava , bez ekonomske slobode.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.