BIH

Po 500 maraka za socijalno ugrožene osobe

Provedba REHAB programa u Orašju

N. Tr.

19.12.2014

Dodatna 22 korisnika socijalne pomoći s područja oraške općine ušlo je u REHAB projekt međunarodne humanitarne organizacije Mercy Corps (MC) kojeg operativno na terenu realizira Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli.

CRP je u saradnji s oraškim Centrom za socijalni rad i Općinom Orašje odabrao dodatna 22 najugroženija korisnika s popisa socijalne pomoći i osigurao im po 500 maraka za kupovinu ogrjeva,drva i drugih nužnih potrepština.

- U Orašju smo do sada ukupno odabrali 215 korisnika pomoći,a ovih 22 korisnika su dodatni.Sredstva su iz Eko (ECHO) programa Evropske unije (EU),a isti donator nam je osigurao i sredstva za 94 korisnika za obnovu porodičnih mikro biznisa u poljoprivredi i dr. Također nam je USAID-ov Ured za međunarodnu pomoć u nesrećama (OFDA) donirao za područje Orašja pomoć za još 148 korisnika. Ove pomoći su bile u rasponu od 700 do 1400 maraka po korisniku- kazao je za portal „Dnevnog avaza“ Amir Zahirović iz CRP-a u Tuzli.

Sredstva su osigurana iz spomenutog REHAB programa i namijenjena su kao jednokratna novčana pomoć socijalno ugroženim porodicama čije su kuće uništene ili oštećene u poplavama ili klizištima u maju ove godine. Program je proveden u 9 općina u BiH,među kojima su i tri posavske općine Orašje,Odžak i Domaljevac.     

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.