BIH

Radnici održali jednosatni štrajk upozorenja, uprava odgodila isplatu plate

I dalje neizvjesno stanje u Fabrici cijevi "Unis" Derventa

N. S.

19.12.2014

Radnici fabrike cijevi "Unis" iz Dervente održali su danas jednosatni štrajk upozorenja tražeći isplatu obećane plate iz decembra 2013 .godine i pokretanje proizvodnje, a ranije obećanje uprave da će isplatiti platu 19. decembra nije ispunjeno. 

Predsjednica Sindikalnog odbora Radosava Milanković rekla je da je generalni direktor fabrike Mile Georgievski obećao početak isplate plate za sutra.

- Održali smo štrajk upozorenja onako kako smo i najavili. U međuvremenu imali smo i razgovor s generalnim direktorom koji je rekao da su legle pare i da će u naredna dva dana svim radnicima biti isplaćena plata. Ukoliko menadžment to ispoštuje idemo u danje pregovore sa ispunjavanjem ostalih obaveza prema radnicima, ali i očekujemo početak proizvodnje - rekla je Milanković. 

Prema njenim riječima radnici su na ivici strpljenja i ukoliko se ne ispoštuje isplata plate organizovaće generalni štrajk 26. decembra.

- Što se tiče tekuće godine radnici se vode da rade i prema njima je poslodavac obavezan da isplati platu, i sve ostale obaveze - rekla je Milanković. 

Dok je trajao jednosatni štrajk upozorenja u fabrički restoran gdje se okupio veći broj radnika novinarima nije bio dozvoljen ulaz od strane uprave preduzeća, a nisu se odazvali na poziv da daju svoj komentar na zahtjeve radnika i izlazak iz teškog stanja. 

Prema riječima radnika fabrike i člana Štrajkačkog odbora Bojana Ikanovića očekivanja radnika su svedena na minimum optimizma, jer je u nekoliko navrata uprava prekršila obećanja.

-  Radili smo u martu i aprilu ove godine. U tom periodu  dobili smo tri plate svakog petka kako je obećano. Nakon toga proces proizvodnje je stao, jedna dio radnika je dolazio raditi neke manje poslove kao što je utovar otpada, a ostatak je upućen kući na čekanje. U upravi preduzeća radi jedan dio administracije - kaže Ikanović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.