BIH

Jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih za ratni zločin na području Zvornika

Sud BiH

Fena

19.12.2014

Sud BiH odredio je pritvor za deset osoba koje su osumnjičene da su 1992. godine počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika. 

Pritvor u trajanju od mjesec dana određen je Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Radivoju Đorđiću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. 

Oni su osumnjičeni da su, kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije, te zajedno s ostalim pripadnicima vojnih snaga 14. jula 1992. učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u selu Lokanj (općina Zvornik). 

- Osumnjičeni su za progon oko 120 civila, među kojima je bilo djece i žena. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine. U više navrata, izdvajanja su vršili po grupama i masovno strijeljali. Ubijeno je više od 67 žrtava - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

Pritvor je Sud odredio zbog postojanja sumnje da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te uništiti ili sakriti dokaze. 

Osumnjičenima Slavku Periću i Ljiljanu Mitroviću pritvor je određen i zbog opasnosti od bjekstva. 

Primjenjujući Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je ovaj predmet preuzelo od Tužilaštva Tuzlanskog kantona, prenosi BIRN-Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.