BIH

Tunel spasa obišlo oko 90.000 posjetilaca

U ovoj godini

Fena

21.12.2014


Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, poznat još kao Tunel spasa, ove je godine obišlo oko 90.000 posjetilaca iz svih krajeva svijeta, što pokazuje da je posjećenost u odnosu na prošlu godinu veća za pet do šest posto - istaknuo je Irfan Gazdić iz ovog kompleksa.
 
Govoreći o godini na zalasku i ostvarenim projektima, on je naveo da su planirane aktivnosti za ovu godinu uspješno realizirane, uprkos brojnim događajima koji su uticali na generalno smanjenje broja turista u BiH.
 
Tu prvenstveno misli na socijalne nemire u februaru, a potom i vremenske nepogode u maju koje su uzrokovale nezapamćene poplave u BiH.
 
- S obzirom na to da je zbog tih okolnosti postojala bojazan da aktivnosti koje je Fond memorijala planirao sa Spomeničkim kompleksom Ratni tunel "D-B" za 2014. godinu neće uspješno realizirati, ipak na koncu godine možemo reći da je gotovo sve što je isplanirano uspješno realizirano i da ovu godinu možemo ocijeniti veoma uspješno. Tu prije svega mislimo na planirani broj turista koji su posjetili kompleks - kazao je Gazdić.
 
Od najvažnijih događaja realiziranih u kompleksu izdvojio je tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava godišnjica  prokopavanja Tunela, kao i projekt "Dani otvorenih vrata" gdje je u saradnji s općinama u KS-u dovedeno oko 4.000 učenika devetih razreda osnovnih škola s teritorije Kantona Sarajevo da besplatno posjete kompleks.
 
Gazdić smatra da je teško reći iz koje zemlje dolazi najveći broj turista na SK Ratni tunel "D-B", napominjući da se uz tradicionalno najbrojniju posjetu turskih, italijanskih i hrvatskih turista ove godine može primijetiti znatno povećanje broja turista iz Kine, Australije, SAD-a i Latinske Amerike.
 
- Ono što turiste najviše impresionira svakako jeste sam tunel. Dakle, iskustvo prolaska kroz inicijalnih 25 metara tunela, koliko u ovom trenutku imamo u ponudi, bez konkurencije predstavlja najveću atrakciju za turiste - ocijenio je.
 
Za iduću godinu Fond memorijala, pod čijim okriljem djeluje ovaj kompleks, planira puštanje u funkciju novonapravljene videosobe s oko 300 sjedećih mjesta u punom  kapacitetu.
 
Plan je također i proširenje ponude na kompleksu. Tu se prije svega misli na postavljanje stalne postavke poligona za upozoravanje od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).
 
- Osnovni plan za 2015. godinu svakako je održati tendenciju rasta posjetilaca, ali prije svega očuvanje historijske i spomeničke vrijednosti tunela kroz niz kulturnih i naučnih projekata - zaključio je Gazdić razgovor za Fenu.
 
Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" u javnosti je s pravom poznat kao Tunel spasa, jer je upravo to i bila njegova misija za građane Sarajeva tokom opsade 90-ih godina prošlog stoljeća.
 
Muzej u njegovom okrilju posjeduje više od 500 eksponata različitog karaktera. I sam tunel je eksponat, s kolicima, alatima i improviziranim plastičnim cipelama za izgradnju tunela, raznom municijom, dnevnicima koji su vođeni tokom izgradnje, fotomonografijom, te brojnim dokumentima, kao i kuća Kolara jer predstavlja autentičan ulaz u kompleks ratnog tunela.
 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.