BIH

Pripadnici MUP -a USK –a održali predavanje u Prvoj i Drugoj srednjoj školi Cazin

MUP USK Prevencija maloljetničke delikvencije

S.J.

26.12.2014

U organizaciji MUP-a USK-a u Prvoj i Drugoj srednjoj školi Cazin održano je predavanje na temu „Maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje“.

Radi se o preventivnim mjerama, koje se poduzimaju s ciljem sprečavanja ovog problema u osnovnim i srednjim školama USK –a, koji je ove godine izraženiji u odnosu na 2013.godinu.                                                                                                                                  

 - Kantonalni MUP tokom cijele godine organizira stručna predavanja u obrazovnim ustanovama USK-a i predlaže mjere prevencije maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja. Edukacija osnovaca i srednjoškolaca ove je godine intenzivirana, jer je prema statističkim pokazateljima, povećan broj krivičnih i prekršajnih djela, koja su počinili maloljetnici.

fadil-balic

Fadil Balić : U svim kantonima je u porastu maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje

Problem maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja je u porastu u svim kantonima F BiH, a mi smo negdje u sredini. Edukacijom se želi prevenirati maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje, jer nakon takvih djela imamo maloljetnu žrtvu koja treba pomoć, ali i prestupnika, koji mora proći policijsku obradu, rekao je Fadil Balić iz Odsjeka za edukaciju Uprave policije MUP –a USK -a . 

predavanje

Aktivnosti policije na prevenciji maloljetničke delikvencije

Tokom predavanja o maloljetničkoj delikvenciji, psiholog u Odsjeku za edukaciju Uprave policije USK -a Edin Biščević je kao prioritet istaknuo utvrđivanje razloga agresivnog i uopće neprimjerenog ponašanja mladih, te napomenuo da ovaj problem mogu samo zajedno rješavati roditelji i djeca, uz podršku prosvjetnih radnika, pedagoga, psihologa, a po potrebi i psihijatra, kao i policije.

                                                                 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.