BIH

Voda u Bosanskoj Dubici ima viška mangana, amonijaka i željeza

Potpuno neispravna za piće i opasna po život

M.Z.

26.12.2014

Voda iz gradskog vodovoda u Bosanskoj Dubici potpuno je neispravna za piće.

Potvrdio je to danas Mile Zlojutro, načelnik Bosanske Dubice i dodao da je nalaz posljednje analize vode iz dubičkog vodovoda pokazao da u njoj ima viška mangana, pa čak i amonijaka.

- To je stara priča, jer  je u ovom tehnološkom procesu i s postojećim postrojenjima za prećišćavanje vode, mangan jednostavno nemoguće odvojiti. U toj vodi često ima i viška željeza tako da potrošačima, a ima ih oko desetak hiljada, preporučujemo da vodu iz gradskog vodovoda koriste isključivo kao tehničku vodu - kazao je Zlojutro i dodao da je problem s pitkom vodom u Bosanskoj Dubici star skoro 30-tak godina.

zlojutro-u-vodi-ima-mangana-a-pojavio-se-i-amonijak

Zlojutro: Kasni se sa izgradnjom vodovoda

Proizvođač vode u Bosanskoj Dubici je HPK Draksenić, a vodu do krajnjih potrošača distribuira lokalni „Vodovod“. Zlojutro rješenje vidi u završetku prve faze radova na izgradnji gradskog vodovoda .

- Kasnimo sa završetkom radova, uglavnom zbog vremenskih neprilika i neriješenih imovinskih odnosa, no ta prva faza radova koja košta oko 4 miliona marka bi trebala biti gotova u martu naredne godine - rekao je Zlojutro.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.