BIH

Spalio je sve svoje slike i otišao u smrt

EKSKLUZIV Potresna svjedočenja očeva čiji su sinovi otišli u Siriju (I)

M. AŠČIĆ

27.12.2014

Moj najmlađi sin posljednji je put dolazio kući negdje u aprilu ove godine. Zadržao se kratko te oprostio s majkom i braćom. Spalio je sve svoje slike i lične predmete, jer je, navodno, haram slikati se. Sa mnom već duže vrijeme nije komunicirao, jer mi je rekao da sam nevjernik.

Ovo je u potresnom svjedočenju policijskim istražiteljima u BiH izjavio Š. Ć. (identitet poznat Redakciji), otac bh. državljanina iz okolice Velike Kladuše, koji je nakon višemjesečnog boravka kod Bilala Bosnića, neformalnog vođe selefija u BiH, otišao na sirijsko ratište da se bori na strani terorističke organizacije Islamska država (IS).

Fanatici i radikali

Otac mladića koji je otišao u Siriju strahuje da mu je sin već poginuo. Njegov iskaz samo je dio dokaznog materijala koji je Tužilaštvo BiH sakupilo protiv Bosnića. "Dnevni avaz"  imao je ekskluzivni uvid u dio svjedočenja očeva čija su djeca stradala ili se još nalaze na sirijskom ratištu.

Tužilaštvo BiH prekjučer je podiglo optužnicu protiv Bosnića pod sumnjom da je javno vrbovao selefije iz BiH i regiona za rat u Siriji. No, svjedočenja roditelja otkrivaju promjene u ponašanju njihove djece koja su od uzornih mladića preko noći postajala fanatici i radikali.

5248602-3x2-940x627

Foto: AFP (Sirija: Na stotine bh. državljana nastradalo u Siriji)

- On je u posljednjih godinu dana promijenio svoje ponašanje. Ranije je bio dobar i primjeran učenik. Poznato mi je da je duže vrijeme boravio kod Bilala Bosnića u Bužimu, gdje mu je čuvao ovce - naveo je u svom svjedočenju Š. Ć.

On je dodao da je njegov sin, prije odlaska u Siriju, povremeno dolazio kući.

- Govorio je majci da živi i radi kod Bilala i da ide na obuku u Sarajevo. Kasnije sam čuo da je ubjeđivao moju nevjenčanu suprugu da ide s njim u Siriju te da se treba udati za pravog brata. Podržavam napore policije da spriječi odlazak nedužne djece na strana ratišta - rekao je prilikom svog saslušanja Š. Ć.

U Siriji se, prema podacima Tužilaštva BiH i SIPA-e, ukupno nalazi 150 državljana koji učestvuju u oružanim sukobima. Za njih 30 vjeruje se da su poginuli.

U svom iskazu policiji H. C. (identitet poznat Redakciji), otac bh. državljanina A. C. iz okolice Prijedora, koji je poginuo na ratištu u Siriji, kazao je da je njegov sin često odlazio u Bužim kod Bosnića na džumu.

- Tokom 2013. godine nekoliko puta je odlazio u Maoču i Ošve kod Maglaja. Tada sam išao da ga vratim kući, ali ga nisam našao u Maoči. Moj sin nikada nije nagovještavao da bi mogao otići u Siriju na ratište, niti sam to mogao naslutiti - rekao je u iskazu H. C.

Htio se oženiti

Pojasnio je da mu je sin krajem prošle godine rekao da ide u srednju Bosnu, jer se želi oženiti, ali da je kasnije saznao da se nalazi u Siriji, te da je s njim otišao i njegov rođak.

- Čuli smo se putem Skypea i rekao mi je da boravi u gradu Raka. Rekao mi je da tamo ima još Bosanaca i da radi ko mehaničar. Uglavnom je bio s licima iz Čečenije. Kasnije sam vidio na njegovom Facebook profilu sliku na kojoj se vidi da je poginuo prilikom bombardovanja hotela u kojem je živio – navodi se, između ostalog, u svjedočenju H. C. datom inspektorima SIPA-e.

Privid teološke utemeljenosti

U stručnoj ekspertizi, a po naredbi Tužilaštva BiH, Vlado Azinović, stručnjak za terorizam, analizirao je dio Bosnićevih javnih istupa. Azinović je napisao da većina Bosnićevih obraćanja predstavlja "jednostrane, iskrivljene, neutemeljene ili svjesno izmanipulirane interpretacije prošlosti i sadašnjosti".

- Takve interpretacije ojačane su selektivnim, često izvan konteksta izdvojenim citatima Kur'ana i sunneta (hadisa), čime se nastoji dati privid teološke utemeljenosti takvih interpretacija. Istupi Bosnića često su obilježeni neprikrivenim govorom mržnje prema pojedincima i kolektivitetima koji misle, osjećaju, govore, pišu, vjeruju drugačije - napisao je Azinović.

Kazao je da je za takve osobe Bosnić često koristio uvredljive termine - majmuni, svinje, kopilad, izdajnici.

(U sutrašnjem broju: Kako je vještak analizirao Bosnićeva predavanja)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.