BIH

Privatizacija u ćorsokaku, EU traži deblokadu

Državne firme izgubile 1,3 milijarde KM kapitala

Redakcija

27.12.2014

Privatizacija preostalih desetak javnih preduzeća u FBiH definitivno je došla u ćorsokak, o čemu svjedoči informacija koju je Vladi FBiH odaslao Upravni odbor Federalne agencije za privatizaciju (APF). Istovremeno, međunarodne organizacije, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) insistiraju na deblokadi procesa i okončanju tranzicije koja traje skoro 20 godina. Za to vrijeme, vrijednost državnih kompanija u stalnom je padu.

Umanjena vrijednost

Nadležno tijelo u Federaciji, APF, kako saznaje "Avaz", konstatiralo je da je imovina firmi koje još nisu prodate višestruko opterećena hipotekama, tako da će biti prodavane znatno ispod realne vrijednosti. Ova činjenica, zaključuje se, onemogućava prodaju javnih preduzeća po privatizacijskim propisima.

Sačinjen je i plan privatizacije za 2015. godinu, koji je upućen Vladi na usvajanje. Prema ovom planu, Agencija planira privatizirati ukupno 14 javnih preduzeća. To su "Bosnalijek", "Energopetrol", "Energoinvest", "Aluminij", "Hidrogradnja", Remontni zavod Travnik, "Šipad export-import, "Željezara" Zenica, KTK Visoko, "Agrokomerc", Konfekcija „Borac“ Travnik, Fabrika duhana Mostar, PS "Vitezit" i Holding preduzeće "Putevi BiH" Sarajevo.

Ukupan državni kapital u ovim preduzećima, kako su izračunali u APF-u, iznosi 772.744.358 KM, što predstavlja višestruko umanjenju vrijednost u odnosu na onu od prije pet ili šest godina. Zanimljivo je da se u APF-ovoj informaciji navodi da je od 2006. do danas zabilježen gubitak od čak 1,3 milijarde državnog kapitala u preduzećima predviđenim za privatizaciju!

Kada je riječ o podacima iz 1999. godine, dakle prije početka privatizacije mnogih preduzeća u FBiH, ukupan kapital 1.450 preduzeća s državnim kapitalom iznosio je 18,72 milijardi KM.

Prema podacima koji su se pojavili nakon izvršene privatizacije iz 1999. godine, nominalni državni kapital koji je ostao neprivatiziran iznosio je 7,85 milijardi KM. Svakako, u ovaj iznos ubrajaju se i dva najprofitabilnija preduzeća koja još nisu predviđena za privatizaciju, a to su "Elektroprivreda BiH" i "BH Telecoma", koja su u 90-postotnom državnom vlasništvu.

Konstantan pad

Prema podacima sa Sarajevske berze o tržišnoj vrijednosti pojedinih kompanija, može se vidjeti da je najveća vrijednost kapitala EPBiH bila 2007. godine, kada je iznosila 5,6 milijardi KM. Šest godina kasnije, 2013., kapital sarajevske „Elektroprivrede“ iznosio je tek 728 miliona KM!

Kapital "BH Telecoma" lani je iznosio 634,5 miliona KM, što je u odnosu na 2007. godinu 4,5 puta manje! Konstantan pad tržišne vrijednosti bilježe i kompanije "Energoinvest", "Hidrogradnja", "Energopetrol" i druge. Iz APF-a su naveli da se važeći koncept upravljanja državnim kapitalom, u koji je uključeno više ministarstava, pokazao  nedjelotvornim.

772.744.358 KM - ukupan iznos kapitala za 14 firmi koje su na prodaju
18,72 milijarde KM - ukupan kapital 1.450 preduzeća iz 1999. godine
5,6 milijardi KM - kapital „Elektroprivrede“ u 2007.
728 miliona KM - kapital „Elektroprivrede“ u 2013.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.