BIH

Haris i Rasim traže od suda da budu Srbi

Predali žalbu Apelacionom sudu

Autor:K. Ke.

29.12.2014

Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo čije je kandidatske liste za Dom naroda FBiH odbila Centralna izbora komisija, zbog promjene nacionalnosti u toku mandata, predali su žalbu Apelacionom sudu, saznaje „Dnevni avaz“.

Radi se o poslanicima BOSS-a, Harisu Plehi i Rasimu Smajiću koji su se u Skupštini izjasnili kao Srbi, i zastupnici Naše stranke Sabine Ćudić, koja se sad izjašnjava kao Ostala.

Naime, CIK je njihove liste odbio jer su se prije dvije godine na lokalnim izborima izjašnjavali drugačije, a prema zakonu nije moguće mjenjati nacionalnost između dva izborna ciklusa.

Kako saznajemo CIK bi danas trebao imati sjednicu na kojoj su se, između ostalog, opet trebale razmatrati liste iz KS, međutim upitno je da li će zbog ove žalbe biti moguće da se one ovjere i vrate u Skupštinu na usvajanje, koja će u tom slučaju danas hitno zakazati sjednicu.

No, ipak vjerovatnije je da će se čekati odluka Apelacionog suda, što bi značilo da će se delegati za Dom naroda FBiH moći iz KS izabrati tek nakon nove godine.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.