BIH

Izetbegović: HDZ može dobiti samo 5 ministara u Vladi Federacije, SDP i SNSD glavni krivci za loše stanje u državi

Novogodišnja press konferencija SDA

Autor:M. AŠČIĆ

30.12.2014

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, govoreći na novogodišnjoj pres konferenciji ove stranke ocijenio je godinu iza nas, kako je kazao, veoma teškom, s mnoštvom nagomilanih problema koji su eskalirali spontanim buntom građana.

On je kazao da su razlog za nezadovoljstvo građana prije svega odgovorene one stranke koje su obećavale ekonomski napredak, borbu protiv kriminala i korupcije, a nisu učinile ništa etiketirajući kao glavne krivce za loše stanje u državi SDP i SNSD.

Govoreći o izjavama lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, da bi ova stranka trebala dobiti još jedno dodatno mjesto u Federalnoj vladi kazao je da je riječ o neutemeljenom stavu.

- HDZ-u pripada 5 ministarstava, no oni traže 6. DF se za sada zadovoljava s 3-4 pozicije, tako da HDZ može dobiti samo 5 pozicija u vladi.

Kazao je da nije dobra ni izjava Čovića da je koalicija na državnom nivou matematička i da neće biti održiva.

Iako je sa svojim partnerima u vlasi bh. javnost ubjeđivao da će formirati vlast na svim razinama već do kraja godine, Izetbegović je danas ocijenio da bi Vijeće ministara moglo biti formirano tek sredinom februara, kao i Vlada FBiH. Priznao je da je u kantonima Sarajevo i bosansko-podrinjskom i dalje imaju problema oko formiranja vlasti.

Zanimljivo da današnjoj novogodišnjoj konferenciji za novinare ove stranke nije prisustvovao Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, koji je bio predložen za mandatara za sastav Vijeća ministara.

Ovo je još jedan od dokaza da su u SDA poljuljani odnosi nakon što je ova stranka za mandatara predložila Denisa Zvizdića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.