BIH

Bosnić za dvije godine iz arapskih zemalja primio 185.000 dolara!

U Sud BiH održano ročište po prijedlogu Tužilaštva

Autor:M. AŠČIĆ

30.12.2014

Po prijedlogu Tužilaštva BiH da se Bilalu Bosniću produži prtivor, održano je danas ročište u Sudu BiH.  

Podsjećamo, Tužilaštvo je protiv Bosnića prije nekoliko dana podiglo optužnicu koja ga tereti za javno podstrekivanje na terorističke aktivnosti koju je Sud BiH i potvrdio.

Postupajući tužilac po ovom predmetu Dubravko Čampara kazao je da postoji osnovana sumnja, a što je napisano i u optužnici, da je osumnjičeni Bosnić javno vrbovao bh. državljane na terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku. On je ustvrdio da je prema podacima SIPA-e na područje Sirije otišlo ukupno 175 osoba, da su se 52 vratile, a da ih je 26 poginulo.

- Ovo su strašne posljedice za BiH. Riječ je o mladim osobama koje su već bile kod Bosnića, rekao je Čampara .

Čampara je kazao da je tokom istrage u telefonima i laptopima pronađeni kontakti svih ljudi koji su se vratili iz Sirije, a iz čega je evidentno da su bili u kontaktru sa optuženim Bosnićem.

On je dodao da Bosniću zbog ovakve aktivnosti prijeti zatvorska kazna od 3 do 20 godina.

Obrazlažući prijedloga za pritvor Čampara je kazao da Bosnić ima veliki autoritet u selefijskoj zajednici i da bi poput Nusreta Imamovića, jednog od najtraženijih terorirsta na svijetu, mogao ilegalno pobjeći u Siriju.

Tužilac je pojasnio da je Bosniću za odlazak iz Bosne evidentno potreban novac kazavši da je samo u 2013. godini od transakcija iz arapskih zemalja Bosnić primio 100.000 dolara, a u 2014. još 85.000.

- Bosnić je rekao da je taj novac navodno primio za kupovinu zemljišta ali je prema transakcijskim računima opravdano samo 23.000 dolara, dok je upitno gdje je ostali novac.

Odbrana je danas negrala zahtjev Tužilaštva da se Bosniću odredi novi pritvor smatrajući da za tim nema potrebe jer on sigurno neće pobjeći pošto kod kuće ima 17-ero djece.

Bosnić je i danas pozvao na grižnju savjesti kazavši nadležnom sudiji da živi u posebnim okolnostima i da ima dosta porodičnih obaveza.

- Ja bi htio dokaz da sam napravio prekršaj u saobraćaju, a kamoli za ova krivična djela koja mi se stavljaju na teret. Ima li više potrebe za ovaj bespravni pritvor? 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.