BIH

Tuzlanskim radnicima podijeljeni bonovi, novčana pomoć danas ili sutra

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK-a

M. Ahmedić

30.12.2014

Radnicima "Aide", "Dite", "Konjuha" i "Livnice" danas su podijeljeni bonovi u vrijednosti od 180 KM, koji su namijenjeni za kupovinu prehrambenih artikala u Trgovačkom centru Bingu na lokaciji u Tuzli na Sjenjaku, Šićkom Brodu, Lukavcu i Živinicama, te i isplata socijalne pomoći u iznosu od 220 KM treba biti danas ili sutra, potvrdili su iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK-a.

- Podijeljeno je oko 900 bonova u vrijednosti od 180 maraka u ova četiri Binga, a i isplata novčane pomoći trebala bi biti danas ili sutra - kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“.

Azem Poljić, sekretar ministra za rad i socijalnu politiku TK-a, kazao je da su radili u pravcu formalizacije odgovornosti koja im je pripisana od strane Vlade TK-a, vezano za sredstva socijalne pomoći radnicima.

- Mi smo nerado prihvatili tu odgovornost i obavezu i sada to uvodimo u sistem formalno pravne legistlative, kako ne bi postali mi odgovorni za nekakve nezakonite radnje koje se mogu desiti u pravcu dodjele te pomoći, a koja je data iz srca, a ne iz mozga - kazao je Poljić. 

Dalje je naveo da su dosta uradili u tom pravcu o dodjeli socijalne pomoći, te je mišljenja da će biti danas u završnoj fazi uređenje stanja oko Centra za socijalni rad, te će moći da započnu sa isplatom.

- Sredstva su već prebačena na račune centara za socijalni rad i na račun Merhameta, koji  je već obavio intenzivne razgovore sa robnim kućama koje će dati taj naturalni paket, a Tuzla je već sve to završila. S obzirom da isplata novca ide preko trezora, mi smo već uputili nalog prema finansijama koje će izravno na račune radnika koji se tiču tuzlanskog centra imati sredstva već možda u toku današnjeg dana ili sutra. Radnici su nestrpljivi, ali moraju zaista shvatiti da je ovo ozbiljna država. Mi ne želimo da napravimo propuste koji bi bili šteta za ovaj kanton, a posebno za ovo ministarstvo gdje mi radimo - podvukao je Poljić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.