BIH

"AVAZ" OTKRIVA Od izbora do kraja godine imenovali 75 funkcionera!

Vlada SDA - SDP u tehničkom mandatu obara rekorde

A. Du.

2.1.2015

Federalna vlada koju predvodi SDA zajedno sa SDP-om, a koja se nalazi u tehničkom mandatu, u periodu nakon izbora do kraja 2014. izvršila je čak 75 imenovanja, pokazuju zvanični podaci ove institucije, saznaje "Avaz"!

Novi direktori

Samo na posljednjoj sjednici, uoči Nove godine, Vlada je imenovala pet osoba u javna preduzeća. Tako su na čelu Remontnog zavoda Travnik, "Agrokomerca" te "UNIS-Toolsa" imenovani novi direktori Enver Mešić, Munir Termiz i Zijad Tvrtković, dok su u Nadzorni odbor "Šipad Export-Importa" imenovana dva člana, Dževad Drino i Mile Kudić.

Vlada je od 12. oktobra, kada su održani opći izbori, pa do kraja godine zasjedala ukupno 12 puta, a samo na jednoj sjednici nije bilo odluka o kadrovskim križaljkama.

Iako je Vlada u tehničkom mandatu, to nije spriječilo stranke koje je predvode da imenuju nove ljude na čelu kapitalnih preduzeća kao što su "BH Telecom" te "Elektroprivreda BiH". Kao što je poznato, Vlada je 23. decembra imenovala novu upravu sarajevskog „Telecoma“ te je za generalnog direktora postavila Mirsada Zaimovića iz SDA.

Državne firme

Osim u navedena dva preduzeća, Vlada je imenovala nove ljude i u javnim preduzećima kao što su "Zrak" Sarajevo, BNT - Tvornica mašina i hidraulika Novi Travnik, "Hrvatske pošte" Mostar, "Željezara" Zenica, "Energoinvest Comet" Sarajevo, "Aluminij", "UNIS Ginex" Goražde, "Terminali Federacije".

Također, izvršena su i nova imenovanja u pojedinim institucijama, agencijama te službama Vlade FBiH.

SDA radi iza leđa HDZ-u i DF-u?

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih SDA, sva imenovanja vrše se uz saglasnost s aktuelnim rukovodstvom te stranke, a sa željom da SDA, prije nego što se počne implementirati koalicioni dogovor sa HDZ-om BiH i Demokratskom frontom, zauzme što više fotelja. Kada se i formira nova Vlada FBiH, proći će mnogo vremena dok ne budu imenovani novi funkcioneri, u skladu s novom parlamentarnom većinom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.