BIH

Okončana drama kod Kaknja: Iz ruševina spašene tri osobe, stradala Samira Kovačević

Mještani u strahu

M.Aš./E.T./A.Dž.

4.1.2015

8:21 Sedika Merdić (1969.) je zbog mogućih komplikacija prebačena na Odjel intenzivne njege i njeno stanje trenutno nije stabilno, za razliku od njene kćerke Belme (1996.), koja je stabilna i još uvijek je na promatranju na Urgentnom bloku.

7:20 Stanje sve tri pacijentice dovezene nakon 23:15 sati iz Kaknja je stabilno i one su na opservaciji. Najmlađa djevojčica ima povredu potkoljenice, a preostale dvije ženske osobe povrede donjih ekstremiteta. One su zadržane na promatranju, rekla nam je Aida Buro, portparol Kantonalne bolnice Zenica.

01:25 - Djevojčica koja je prva izvučena i poslana u Kantonalnu bolnicu Zenica ima povredu lijeve noge, a da li se radi o prijelomu bit će utvrđeno snimanjem. Naknadno izvučene majka i kćerka, koje su pronađene dijelom zatrpane i zagrljene na kauču, u stanju su šoka, ali stabilno.

I one imaju povrede donjih ekstremiteta, ali se vjerovatno ne radi o lomovima. I one su proslijeđene za zeničku bolnicu.

01:05 - Prije nekoliko minuta izvučeno je tijelo Samire Kovačević, a tim Federalne uprave CZ će sada prekontrolisati da li se eventualno pod ruševinama nalazi još neko.

00:35 - Upravo u ovom trenutku su izvučene Belma i Sedika Merdić. Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio Nurudin Hrusto, šef Civilne zaštite Kakanj, koji je bio na čelu tima za spašavanje.

00:05 - Spasioci su došli do ženske osobe, ali još ne mogu da je izvuku. U svakom trenutku se očekuje njeno izvlačenje na površinu. Iz ruševina se čuje dramatičan plač žene.

23:40 - Kako javlja reporter "Avaza" spasioci su u ovom trenutku došli do još jedne osobe.

zastita

23:15 - Kako javlja reporter "Avaza", u naselju Baru vlada haotično stanje. Mještani masovno napuštaju ovu lokaciju zbog straha od novog urušavanja koje prijeti da zatrpa i preostale barake.

U ovom mjestu trenutno nema ni struje.

Saznajemo da su u trenutku aktiviranja klizišta u kućama bile Samira i Melisa Kovačević, Belma i Sedika Merdić.

23:05 - Nezvanično je potvrđeno za "Dnevni avaz" da je u klizištu stradala majka jedne od dvije djevojčice koje su bile zarobljene ispod ruševina. U toku je akcija spašavanja preostalih unesrećenih. U akciju su se uključili i rudari rudnika Kakanj.

22:55 - Prije nekoliko minuta spasioci Civilne zaštite Kakanj izvukli su živu jednu djevojčicu, potvrdio je za "Avaz" Nurudin Hrusto, šef tima CZ-a u Kaknju.

- Pretpostavljamo da su ostale osobe žive. Ali to za sada ne možemo potvrditi - kaže Hrusto.

22:45 - Iz izvora bliskih Federalnoj upravi civilne zaštite potvrđeno je za naš portal da je jedna od četiri zatrpane osobe smrtno stradala, a da je još 15 osoba ugroženo.

8fotografija-1

22:45 - Kako nam je potvrdio Nurudin Hrusto, šef tima Civilne zaštite u Kaknju, postoji kontakt sa zatrpanim, ali njihovo spašavanje teče usporeno, jer je nemoguće upotrijebiti mašine, nego se otkopavanje vrši ručno.

Potvrđeno nam je da je u Bare svoju ekipu za spašavanje poslao Rudnik Kakanj, a ponuđena je i pomoć drugih rudarskih timova iz okruženja. Kako Hrusto navodi, spasioci su optimisti te da će uspjeti uskoro doći do zatrpanih.

Prema preliminarnim podacima, šest porodica ostalo je bez domova.

22:40 - Nurudin Hrusto, šef Civilne zaštite Kakanj, rekao je za naš portal da je zemljište zatrpalo više objekata te da je u toku akcija spašavanja.

- Sve radimo da spasimo zatrpane osobe. Ne mogu vam reći da li je neko teže povrijeđen jer još nismo došli do njih. Mogu vam potvrditi da su zarobljene četiri osobe, ali ne znamo u kakvom su stanju te da li su teže povrijeđene - kaže Hrusto. 

22:30 - Prema informacijama koje smo dobili od spasilačkog tima, postoje realne naznake da su dvije od četiri osobe žive i da bi tokom narednih pola do sat vremena do njih mogli stići spasioci.

Ova informacije se navodno temelji na osnovu zvučnog kontakta koji je ostvaren. Za još dvije osobe se ništa ne zna tj. teško je doprijeti do mjesta gdje bi se trebale nalaziti. 
Prema informacijama spasilaca, radi se o više hiljada kubnih metara zemlje i materijala te sporo napreduju prema mjestu gdje bi se žrtve trebale nalaziti.

22:25 - U klizištu u kakanjskom prigradskom naselju Bare spasioci tragaju za četiri osobe, dvije žene i dvoje djece. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio načelnik Kaknja Nermin Mandra, spasioci više od sat i po ulažu vanljudske napore da stignu do mjesta gdje se pretpostavlja da se nalaze zatrpane osobe. 

Klizište se pokrenulo poslije 20 sati, a većina stanara iz objekata u Barama uspješno je evakuirana. Za sada nema zvanične potvrde, ali, prema informacijama spašenih stanara, nestalim se smatraju dvije ženske osobe i dva djeteta. Svi raspoloživi kapaciteti lokalne zajednice nalaze se na lokalitetu Bare i još nema pouzdanih informacija o mogućnosti daljnjeg obrušavanja zemljišta.

22:20 - Iz Policijske stanice Kakanj večeras je za "Dnevni avaz" potvrđeno da je klizište zatrpalo četiri osobe, a da je u toku akcija njihovog spašavanja.

U Kaknju je večeras oko 21 sat došlo do odrona brda koje je zatrpalo i tri barake, potvrđeno je za "Dnevni avaz" iz Hitne pomoći.

Kako nam je rečeno, u barakama se nalazilo više osoba, a u Hitnoj pomoći nisu nam mogli reći da je li neko od zatrpanih nastradao.

- Došlo je do urušavanja zemljišta, odlagalištu uglja i smeća, koje je zatrpalo tri barake u kojem su ostale zatrpane tri ili četiri osobe. To je sve što za sada znamo. Ekipe su na terenu i u toku je spašavanje unesrećenih - rečeno nam je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.