BIH

U naselju Bare kod Kaknja tlo se trenutno ne pomjera

Nakon horor klizišta u kojem je poginula jedna osoba

Fena

5.1.2015

U naselju Bare kod Kaknja, gdje je sinoć usljed klizišta jedna osoba izgubila život te danas proglašeno stanje prirodne nesreće, večeras je mirno.

Danas se tlo nije pomjeralo. Evakuirani su mještani iz porušenih i potencijalno ugroženih kuća.

Mada su neki od potencijalno ugroženih željeli da se vrate domovima, stručnjaci koji su tokom dana boravili na terenu preporučili su im da to ne čine dok ne bude gotova detaljna analiza o uzrocima ove iznenadne pojave.

Sa svim evakuiranim porodicama danas je održan sastanak radi preporuka o daljnjem ponašanju te su im uručeni jednokratna novčana pomoć, kao i pomoć u paketima s hranom i osnovnim potrepštinama. 

Općinske strukture su im obećale da će u naredna dva mjeseca imati plaćene troškove smještaja.

U naselju Bare zemlja se pomjerila sinoć oko 21 sat. Jedna osoba je poginula, dok su tri spasili pripadnici civilne zaštite, vatrogasne službe i rudari.

- Sedam baraka u kojima su živjele porodice je srušeno. Preventivno su evakuirani i ljudi iz obližnjih 14 baraka i drugih stambenih objekata - rekao je Agenciji Fena direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

Na brdu u čijem su podnožju barake decenijama je odlagan rudnički otpad.

To je "jalova zemlja", rekao je također Solak dodajući da detaljna analiza treba da ukaže na to šta je uzrok pomjeranja zemlje.

U naselju Bare nikada nije bilo aktivnih klizišta, naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.