Stiglo 30 ponuda za iznajmljivanje stanova i kuća za nastradale u klizištu u Kaknju

Evakuacija za još šest porodica

Redakcija
06.01.2015 13:02

Nakon pomjeranja tla i velikog klizišta nakon kojeg je jedna osoba smrtno stradala, a tri osobe povrijeđene, jučer je počela i dodjela pomoći za nastradale.

U Službu civilne zaštite stiglo je ukupno 30 ponuda za iznajmljivanje stanova i kuća za nastradale u klizištu koje je pogodilo Bare kod Kaknja. Sve ponude se dalje prosljeđuju porodicama koje su zbog klizišta u Barama ostale bez domova ili su iseljene iz sigurnosnih razloga.

Općina Kakanj je također danas ugroženim porodicama iz Bara isplatila po 300 KM u svrhu plaćanja kirije za dva mjeseca sa mogućnošću produženja do pronalaska trajnog rješenja.

Općina Kakanj je jučer izvršila isplatu novčane pomoći za domaćinstva kod kojih je zabilježena totalna šteta. Isplaćeno je po 700 KM pomoći kako bi mogli kupiti hranu i ostale kućne potrepštine.

Tako je Općina Kakanj evakuisala još šest porodica, a izrazila je interes za kupovinu stambenih objekata, odnosno kuća na području cijele općine Kakanj u svrhu socijalnog zbrinjavanja porodica koje su ostale bez domova uslijed klizišta u Barama.

Upravo zbog toga se pozivaju svi vlasnici da informacije o kućama koje prodaju sa cijenom i drugim podacima proslijede u Općinu Kakanj.

Također, danas će MDD Merhamet dostaviti pakete sa prehrambenim artiklima porodicama nastradalim u klizištu u Barama. Općinski štab Civilne zaštite je donio odluku o evakuaciji još šest porodica iz naselja Bare koje je pogodođeno klizištem.

NA VRH