BIH

Mirni protest u Tuzli: Ukazano na gruba kršenja i ugrožavanje medijskih sloboda u BiH

U Bosanskom kulturnom centru u 5 do 12

A. A.

6.1.2015

Klub novinara Tuzla jučer je sa početkom pet minuta do 12 sati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održao mirni protest na kojem su ukazali na gruba kršenja i ugrožavanje medijskih sloboda u BiH.

Protestu su prisustvovali novinari i uposlenici u medijima iz svih redakcija i dopisništava koja djeluju na području TK, kao i profesori sa Odsjeka za žurnalistiku sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

- Pozivamo sve policijske, tužilačke i sudske organe na svim nivoima vlasti u BiH da počnu sa provođenjem efikasnih istraga o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima. Zahtijevamo omogućavanje obavljanja novinarskih zadataka bez pritisaka trećih osoba. Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH-izjavila je Bedrana Kaletović, predsjednica Kluba novinara Tuzla i pohvalila solidarnost među kolegama koji su se odazvali u velikom broju.

 

58449224

Dugogodišnji novinar Marko Divković poručio je da država trenira strogoću kada treba kazniti novinare, a kada treba stati u odbranu slobode govora, tada na scenu stupaju skandalozne sudske presude, pretresi, oduzimanje opreme i slično.

- Ovo što se desilo kolegama iz Klix-a, zbog neviđenog sudskog odobrenja, možemo očekivati i mi u Tuzli, i u Kalesiji, i u Brčkom. Vrijeme je za veću zaštitu prava i sigurnosti novinara-poručio je Divković.

58449222

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.