BIH

"BH novinari" uputili zahtjeve pravosudnim i institucijama vlasti

Ispunjenje zahtjeva ili javni protesti novinara

Autor:Al. B.

6.1.2015

Protestno okupljanje povodom sve učestalijih napada na novinare i medije u BiH organizirali su i članovi Kluba novinara Goražde. Tokom okupljanja data je podrška zahtjevima iz proglasa udruženja „BH novinari“ i Kluba novinara Banja Luka koji su uslijedili nakon napada na novinarske ekipe BNTV i TVSA sudske zabrane objavljivanja informacija na FTV, upada policije u redakciju „Klixa“, verbalnih napada na urednike portala Tacno.net, te uskraćivanja akreditacije novinarima BNTV za ulazak u palatu predsjednika RS.

- U svim ovim slučajevima došlo je do upotrebe „poluge“ vlasti da se uskrati pravo na objektivno izvještavanje. Strašno je kada ljudi na vlasti koriste mehanizme države da se obračunaju s novinarima - kazao je predsjednik Kluba novinara Goražde, Hasan Gabela.

Od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti zatraženo je provođenje istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će će rezultirati kaznama za počinitelje. Od ureda predsjednika RS „Bh novinari“ traže hitno izdavanje akreditacije kolegama iz TV BN, a od MUP-a HNK  hitnu  i profesionalnu  istragu o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tacno.net, te objavljivanje rezultata istrage u roku od 7 dana.

BH novinari od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH zahtjevaju hitnu istragu o upadu policije u redakciju portala „Klix.ba“ i postupanju Specijalnog tužilaštva RS, Tužiteljstva KSA i Općinskog suda Sarajevo  koji su sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu. Istovremeno, od Ministarstva pravde i MUP-a RS, kao i od Ministarstva pravde i MUP-a KSA traži se detaljna analiza postupanja policije u vezi sa pretresom prostorija „Klixa“ u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava.

Da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, zatraženo je i od Predsjedništva BiH.

U slučaju da njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, „BH novinari“ najavljuju da će novinare i medijske uposlenike iz cijele države pozvati na javna okupljanja pred institucijama navedenim u zahtjevima, a do ispunjenja posljednjeg zahtjeva.

- Jedan od načina borbe za prava novinara je i ovo protestno okupljanje i ukazivanje da je profesija novinara itekako teška i odgovorna. Dosta toga se može postići i profesionalnom pristupu svome poslu. Ovakvim okupljanjima možemo ukazati na značaj novinarstva, ali i potrebu da novinaru odbrane svoj dignitet, čast i dostojanstvo - kazala je dugogodišnja novinarka iz Goražda, Anka Ćurovac.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.